Київ. 14 листопада. УНІАН. Проблему відкритих люків на каналізаційних колодязях можна вирішити за рахунок використання, зокрема, металевих решіток і склопластикових кришок.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив керівник громадської організації "Соціально відповідальне суспільство" Дмитро Булатов.

Він зазначив, що смерть дитини у Львові і потрапляння в люк колесом велосипеда його сина, стали серйозним поштовхом для вирішення проблеми з відкритими люками.

Відео дня

"Це змусило мене підняти суспільну хвилю, за результатами якої ми опублікували своє звернення до людей у соціальних мережах... Після того, як ми запустили хвилю, ми зрозуміли, що проблема актуальна і хвилює наших громадян. Ми оголосили конкурс ідей і запропонували людям взяти участь в розробці ідей і рішень - яким чином можна вирішити цю проблему. Люди пропонували нам різні варіанти. Ми придумали своє рішення у вигляді захисної решітки, яка встановлюється на глибині 40-50 см, виготовили її у себе на виробництві і вже випробували. У момент, коли ми шукали рішення, на нас вийшов виробник пластикових люків, який запропонував свою участь у вирішенні цієї проблеми і виділив 50 кришок", - розповів він, зазначивши, що його організація, а також небайдужі меценати будуть виготовляти конструкції та купувати кришки люків доти, доки держава не стане оперативно реагувати на цю проблему.

У свою чергу керівник ТОВ "Композит-К" Віктор Котов зазначив, що ціна однієї такої кришки становить близько 200 грн. "Експлуатаційні витрати мізерні. Цей матеріал не гниє, не іржавіє", - зазначив він. При цьому Дмитро Булатов додав, що склопластикова кришка дуже вигідна тим, що її не приймають у пункти вторсировини.

Член ГО "Соціально відповідальне суспільство" і засновник МедіаШколи Валерія Губренко зазначила, що "Київводоканал" на її запит повідомив про те, що у них на балансі перебуває 200 тис. люків, що становить одну п'яту частину всіх люків столиці.

"Решта люків належать Укравтодору або іншим відомчим організаціям. Водоканал сказав, що вони зараз розглядають ідею альтернативних кришок від люків, але є ще одна проблема - безхозні люки", - зазначила вона. За словами Губенко, в період з 1 січня по 1 жовтня було вкрадено 268 люків у столиці.