Київ. 12 листопада. УНІАН. Інтелігенція називає недолугим рішення про демонтаж пам’ятної дошки філологові Юрію Шевельову у Харкові.

Про це йшлось на прес-конференції в УНІАН під час презентації другого видання книги Юрія Шевельова та Оксани Забужко «Вибране листування на тлі доби: 1992 – 2002».

Виконавчий директор Міжнародного Фонду «Відродження» Євген Бистрицький наголосив, що постать Шевельова - найвидатнішого філолога, автора "Історичної фонології української мови", літературознавця, історика філософії та романтика в українській історії, рівного якому ще немає, має не лише академічне значення. Бистрицький зауважив, що ставлення Шевельова до української культури є прикладом надзвичайного професіоналізму та відповідальності українського громадянина у справі розвитку української гуманітарної політики.

Відео дня

"Не розуміти значення для сучасної розвинутої, культурної нації постаті Шевельова є недолугим", - наголосив Бистрицький.

У свою чергу письменниця Забужко наголосила, що рішення перевидати цю книгу прийшло після харківських подій, коли в місті демонтували дошку Шевельову. "Книжку потрібно було перевидавати, щоб зацікавлені могли отримати правдиву інформацію", - сказала вона, додавши, що крім цього планує дати ряд лекцій щодо спадщини Шевельова у Києві та Харкові. Забужко наголосила, що внесок Шевельова в розвиток сучасної української мови можна порівняти з внеском Менделєєва, який винайшов періодичну таблицю хімічних елементів.

За її словами, після подій у Харкові це місто не може більше претендувати на звання культурної та інтелектуальної столиці країни. "Не може в інтелектуальній столиці відбуватися акт вандалізму над меморіальною дошкою професора, безвідносно до того, який це професор, які його наукові заслуги... До того ж над дошкою, яка є громадською власністю, бо кошти на цю дошку збирались харківською громадою", - наголосила вона.

Письменниця зауважила, що подібні події були можливі тому, що ні попередні, ні нинішня влада не опікувалась і системно не опікується українською культурною політикою. Тому, популяризація української культури відбувається лише, коли влада щось атакує. Вона навела приклад стосовно книги Василя Шкляра "Залишенець. Чорний ворон" про Холодний Яр.

"Коли відбувається брутальний, хамський наїзд, тоді українці раптом відкривають, що у них є щось таке, чим варто пишатись", - зауважила вона.

Забужко поклала частину відповідальності й на ЗМІ, які не розповідають правди про такі визначні постаті як Шевельов.

"На грунті незнання, на грунті елементарної непоінформованості... Коли це знання лишається езотеричним, і коли воно не є масифікованим, тоді приходить Шаріков разом із Швондером і починають верзти речі абсолютно несамовиті - і виявляється, що в інформаційному просторі різко забракло Борменталя, який би сказав те, що говорить у Булгакова (книга "Собаче серце"): ви Шаріков кажете нісенітницю, і найгірше, що ви говорите її безапеляційно й впевнено", - наголосила Забужко.

Вона розповіла, що в презентованій сьогодні книзі є есе, де Шевельов сам розповідає "про свою воєнну Одіссею", де є очевидна відповідь, чому він втік з Харкова разом з німцями: "від НКВД він тікав, від гачка, на який його підвісили".

Координатор Українського клубу Слобідчини, ініціаторка встановлення меморіальної дошки Юрія Шевельову в Харкові Вікторія Склярова наголосила, що кількість харків'ян, які засуджують дії влади зі знищення пам'ятної дошки Тевельову, зростає. Вона сподівається, що ця тенденція продовжиться і цьому сприятимуть подальші плани клубу.

Вона підкреслила, що незабаром громадське вшанування пам'яті Шевельова у Харкові триватиме. Так, 12 грудня, буде проведено публічну дискусію щодо ситуації навколо збереження пам'яті Шевельова, із залученням представників громадських організацій. 13 грудня відбудеться літературний вечір для громадськості Харкова, присвячений Шевельову, де буде презентовано видання Книги листувань Оксани Забужко та Юрія Шевельова. 14 грудня у Харкові пройде круглий стіл «Мій Юрій Шевельов››.

Член капітули премії ПЕН-Клубу імені Юрія Шевельова професор Елеонора Соловей розповіла, що у 2013 Український центр Міжнародного ПЕН-клубу, Києво-Могилянська Бізнес-школа, видавництво «Дух і Літера» та Український науковий інститут Гарвардського університету заснували премію імені Юрія Шевельова. Вона присуджуватиметься раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику, опубліковану протягом останнього року. Авторам-лауреатам премії мають бути притаманні незалежність думки та витонченість стилю - найцінніші, кореневі риси жанру, культивовані в блискучій есеїстиці Шевельова. "Маємо надію, що премія увійде до числа найбільш престижних літературних нагород в Україні і буде стимулом для подальшого розвитку цього модерного і затребуваного жанру. Водночас ми сподіваємося, що премія сприятиме остаточному «поверненню» видатного інтелектуала, котре, як можна було пересвідчитися недавно, відбувається утруднено й надто повільно", - зауважила вона.

Як повідомляв УНІАН, пам’ятну дошку відомому науковцю та мовознавцю Шевельову встановили активісти Громадського комітету з відзначення 105-річчя від дня народження Шевельова в Харкові 3 вересня, згідно з рішенням міської топонімічної комісії від 25 травня 2011 року.

Дошка була виготовлена на пожертви меценатів. Організатори встановлення – філологи, українські громадські діячі, представники культурно-просвітницьких організацій.

Після встановлення дошки Антифашистський комітет звинуватив Шевельова в колабораціонізмі під час Другої світової війни.

4 вересня відбулося засідання топонімічної комісії Харківської міськради, на якій розглядалося питання встановлення дошки Шевельову на будинку по вулиці Сумській, де він мешкав до 1943 року. Топонімічна комісія рекомендувала переглянути видані дозволи на встановлення дошки.

25 вересня Харківська міська рада відмінила рішення топонімічної комісії від 25 травня 2011 року, яким дозволялося встановлення меморіальної дошки Шевельову.

Харківський міський голова Геннадій Кернес повідомив, що до міської ради надійшло звернення від мешканців будинку, де була встановлена дошка, про те, що вони не хочуть, щоб ця пам`ятна табличка була розміщена на будівлі. Він також зазначив, що рішення ґрунтується не на наукових досягненнях філолога, а на його діяльності в роки війни.

Того ж дня близько 13.00 меморіальна дошка Шевельову була демонтована. Однак Кернес заявив, що міська влада не має відношення до демонтажу дошки.