Київ. 12 листопада. УНІАН. Правозахисники стверджують, що у Лук'янівському слідчому ізоляторі Києва, де перебуває близько трьох тисяч затриманих, триває голодування. Проте Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська та представники Державної пенітенціарної служби України спростовують цю інформацію.

Про це вони заявили під час прес-конференції в УНІАН.

Так, правозахисник Богдан Хмельницький відзначив, що у СІЗО ув'язнені чотирьох камер «примусово» підписали заяви про відмову від харчування, яке надається слідчим ізолятором.

Відео дня

«Якщо людина не хоче харчуватися, її змушувати написати такий документ і підписати його, - це неправильно. Ми всі і так знаємо, що погане харчування у СІЗО», - сказав він.

Правозахисник також додав, що у СІЗО є так звані «спецпости» - «камери довічного ув'язнення», куди не можна садити осіб, якщо вони не обвинувачуються за статтею, яка передбачає довічне ув'язнення. За його словами, у Лук'янівському СІЗО в цих камерах розміщують ув’язнених. «Мотивація СІЗО - це те, що вони порушують режим утримання. Але вони не мають права знаходитися у цих камерах довічного ув'язнення», - сказав Хмельницький і додав, що у такій камері перебуває по чотири людини, хоча камера має розміри лише 1,5 на 2 метри.

Водночас, він стверджує, що ув'язнені «спецпостів» зазнають побоїв від працівників СІЗО. Крім того, за словами Хмельницького, «спецназ» у СІЗО «тренується на ув'язнених». «Люди, які відпрацьовують свої удари, які мають десь тренуватися, вони тренуються на ув'язнених... Забігає спецназ в масках, швидко - кого з другої полиці, кого ще звідкись — їх (ув'язнених - УНІАН) викидають, тому що вони відпрацьовують свої удари... Люди стояли 2,5 години на колінах на бетонній підлозі із руками за голову», - сказав правозахисник.

Хмельницький підсумував, що ув'язнені, які оголосили голодування, зокрема, виступають проти примусового написання заяв; проти «спецпостів», на яких їх б'ють; проти встановлення на вікнах завіс, через які ув'язнені не бачать, день зараз чи ніч.

В той же час, правозахисник вважає, що події у Київському СІЗО пов'язані із переведенням туди Міраба Суслова, засудженого до довічного ув’язнення за вбивство ділового партнера, співзасновника меблевого центру "4ROOM" Шабаба Алояна.

У свою чергу, начальник Київського слідчого ізолятора Роман Родчин запевнив, що інформація про голодування у СІЗО не відповідає дійсності. «На даний момент усі особи, взяті під варту, і засуджені, як приймали їжу, так і приймають», - сказав Родчин і додав, що з 8 листопада, коли вперше з'явилася подібна інформація, і до сьогодні він не отримував заяв від ув'язнених СІЗО.

Він також додав, що ще у травні-червні 20 осіб писали подібні заяви. «Ніякого голодування у Київському слідчому ізоляторі не було», - наголосив Родчин.

Водночас, Лутковська відзначила, що Офіс Уповноваженого ще 8 листопада почав розгляд питання щодо інформації про голодування. «На сьогоднішній день є близько 20 осіб, які значно раніше подали заяви про те, що вони відмовляються від харчування, яке надає слідчий ізолятор», - сказала вона і додала, що усі ці особи підтвердили, що заяви про відмову від харчування написали самостійно.

«Інформація, яка стала важливою для суспільства, в частині голодування і того, що адміністрація змушує написати заяви про відмову від тюремної їжі, - ця інформація не відповідає дійсності», - сказала Лутковська.

Крім того, начальник Управління ДПтС України у м. Києві та Київській області Олександр Сайко запевнив, що Київський слідчий ізолятор на 100% забезпечений продук