Київ. 12 листопада. УНІАН. 76,8% виборців 223-го виборчого округу в Києві мають намір взяти участь у голосуванні на повторних виборах до Верховної Ради України, що відбудуться 15 грудня 2013 р.

Про такий результат соціологічного дослідження "Електоральні очікування киян напередодні повторних виборів народних депутатів України 15 грудня 2013 року" повідомив на прес-конференції в УНІАН науковий консультант соціологічної компанії "Актив-груп" Андрій Бодров.

Він зазначив, що опитування було проведено 23-29 жовтня 2013 р. спеціалістами фірми “Актив-груп”. Було опитано 1650 респондентів у віці від 18 років, які є виборцями 223-го округу. Статистична похибка становить 2,5%.

Відео дня

Згідно з отриманими результатами, тільки 10,4% повідомили, що не будуть голосувати на цих виборах. При цьому 12,8% сказали, що поки не визначились, чи підуть голосувати.

Щодо симпатій респондентів до кандидатів, які вже зареєстровані, та які можуть ще бути зареєстрованими на ці вибори Бодров повідомив, що лідерами в цьому окрузі, які і в 2012 році, залишаються Юрій Левченко та Віктор Пилипишин. Так, серед тих, хто прийде на вибори, 27,9% наразі підтримують Пилипишина, 23,1% - Левченка, серед числа усіх опитаних: 24,1% - готові голосувати за Пилипишина і 19,8% - за Левченка.

«Якщо аналізувати рівень електоральної дисципліни, то у випадку з Пилипишиним він більш дисциплінований, більш відданіший своєму кандидату і більше бере участі в голосуванні, тобто явка виборців його вища”, - зазначив Бодров. За його словами, така дисципліна пояснюється здебільшого більш старшим віком виборців Пилипишина, які зазвичай проявляють більшу активність на виборах.

“Якщо казати про електорат Левченка, то ми знаємо, що це люди молодші, люди більш освічені, але в електоральному плані вони менш дисципліновані. Це люди, які висловлюють свою політичну позицію, наприклад, в соціальних мережах, дебатах на кухнях чи за місцем роботи, але дуже рідко доходять до виборчої дільниці”, - пояснив він.

При цьому соціолог звернув увагу, що наразі Пилипишин ще не є кандидатом.

“У разі не виходу Пилипишина на округ електоральна конфігурація різко зміниться. Враховуючи, що настрій на окрузі більш опозиційний, ніж провладний, то це дає право говорити про різке підвищення шансів таких гравців як Гримчак, який з одного боку, з ідеологічної сторони, схожий на Левченка і, за проведення успішної кампанії, може перетягти на себе частину його електорату і при цьому може отримати значну частину пилипишинського електорату. І за рахунок цього претендувати на досить вагомий показник в цій боротьбі і відповідно претендувати на перемогу”, - заявив Бодров.

Також до групи лідерів в такому випадку потрапляють, за його словами, Олесь Бузина, Ігор Шаповал та Тетяна Монтян.

Згідно з презентованими результатами опитування, наразі за Бузину хочуть голосувати 5,2% респондентів з числа тих, хто заявив, що візьме участь у виборах, та 4,5% - з числа всіх опитаних; за Гримчака — відповідно 4,8% та 4,1%; за Монтян — 3,2% та 2,8%; за Шаповала — 2% та 1,8%. До списку кандидатів, який пропонувався респондентам, були включені кандидати у 223-му окрузі в 2012 році та ті, хто отримав більше підтримки виборців (за винятком тих, хто публічно відмовився балотуватися). А також 4 людини Монтян, Шаповал, Гримчак та Окунська), які мають рейтинг впізнаваємості не менше 5% у столиці та які заявили про готовність балотуватися, повідомив представник компанії "Актив-груп".

Решта кандидатів відстають у рейтингу виборців. Водночас відсоток тих, хто поки не визначився за кого голосувати, становить 32,1% серед тих, хто планує прийти на дільницю 15 грудня і 27,6% - серед числа всіх опитаних.

У свою чергу присутній на прес-конференції голова Спілки молодих політологів Андрій Єременко висловив засторогу, що третина людей може дуже сильно втомитися ще до виборів і їх поведінка буде непередбачуваною: “Тому що коли ці понад 70 персонажів почнуть вести свою агітацію, вони настільки переповнять інформаційний простір, що людина просто відключиться і перестане будь-що сприймати”.

Бодров повідомив, що перед останніми виборами оголосять результати другого опитування щодо електоральних симпатій в окрузі, яке заплановане на 29-30 листопада.

Також на прес-конференції було презентовано результат опитування щодо рейтингу політичних сил в зазначеному окрузі.

Як повідомляв УНІАН, після парламентських виборів 2012 року Центрвиборчком прийняв постанову про неможливість встановити достовірні результати голосування на виборах 28 жовтня у п'яти одномандатних округах: № 94 (Обухів, Київська область), №132 (Первомайськ, Миколаївська область), №194 (Черкаси), №197 (Канів, Черкаська область) і №223 (Київ).

5 вересня цього року Верховна Рада призначила на 15 грудня повторні вибори у п’яти проблемних округах.

ЦВК оголосила про початок з 16 жовтня виборчого процесу з повторних виборів до парламенту у п’яти округах.

Подача документів до ЦВК завершилася 4 листопада, а 19 листопада ЦВК завершить розгляд питання про реєстрацію кандидатів.

Станом на 11 листопада, ЦВК зареєструвала у 223-му окрузі 64 кандидати.