Київ. 7 листопада, УНІАН. Комітет виборців України (КВУ) закликає технічних кандидатів після формування дільничних виборчих комісій зняти свої кандидатури, щоб не ускладнювати виборчий процес.

Про це сказав на прес-конференції в УНІАН голова КВУ Олександр Черненко.

Він констатував поширену практику реєстрації «технічних кандидатів». Особливо аномальною, за словами Черненка, є кількість кандидатів у в.о. №94 та в.о. №223.

Відео дня

«Кількість таких кандидатів добігає вже 60, що вже побило рекорд для мажоритарних округів в Україні», - додав він.

Черненко зазначив, що реєстрація такої кількості кандидатів зроблена для отримання через їх квоти більшості у дільничних виборчих комісіях.

«Якщо є 60 кандидатів, то навіть по теорії ймовірності, при самому чесному жеребкуванні, ці технічні партії отримають місця в комісіях, хоча б тому, що їх більше. Ми розуміємо, що ці партії зараз суто формально делегують своїх людей в комісії, а потім будуть цими квотами торгувати для більш серйозних кандидатів або просто заведуть одразу в комісії людей, які будуть представляти інтереси інших кандидатів», - сказав Черненко.

За його словами, практика свідчить, що після формування ДВК значна частина «технічних» кандидатів «зніметься» з реєстрації. Якщо цього не станеться, то буде серйозно ускладнено друк бюлетенів, роботу виборчих комісій напередодні та під час дня голосування, підрахунок голосів, що може призвести до «технічного» зриву виборчого процесу в цих округах.

«Якщо ми не можемо сьогодні заборонити технічним кандидатам брати участь у виборах, ми не можемо заборонити їм делегувати своїх людей в комісії, то ми їх закликаємо після того, як дільничні комісії будуть сформовані, знятися з реєстрації, щоб не ускладнювати подальшу організацію виборчого процесу», - сказав Черненко.

Він також зазначив, що на кількох округах поширена практика реєстрації так званих «двійників» - кандидатів, чиї прізвища та імена повністю або частково співпадають з кандидатами, які вже зареєстровані у цьому окрузі, або подібні до прізвищ інших відомих політиків. «Використання цієї технології можна потрактувати, як перешкоджання виборцям здійснити усвідомлений вибір, що є порушенням законодавства»,- сказав Черненко.

Крім того, він зазначив, що формування окружних виборчих комісій відбулося у встановлені законом строки, але через велику кількість партій, що висунули «технічних» кандидатів, більшість представництва в ОВК отримали мало відомі партії, багато з яких лише висували кандидата без подальшої його реєстрації. Одразу після формування в багатьох ОВК партії провели заміну своїх представників.

Черненко також повідомив, що аналіз членів ОВК в 5 округах свідчить, що значна частина з них має досвід роботи на минулорічних парламентських виборах, в тому числі у складі цих самих ОВК. За його словами, члени ОВК, чия попередня діяльність викликає занепокоєння, раніше представляли в комісіях Партію регіонів або афілійовані з нею «технічні» партії. Саме їх діяльність або бездіяльність під час встановлення результатів виборів у 2012 році стала однією з причин скасування результатів виборів у цих округах.

Черненко зазначив, що всі 5 окружних виборчих комісій розпочали свою роботу вчасно з присутністю на засіданнях більшості членів комісій. «Однак процес формування ОВК, заміни в їх складі та особисті якості і попередня діяльність багатьох членів ОВК дає підстави сумніватися у їх політичній неупередженості та загалом не викликає довіри суспільства до цих комісій»,- додав він.

Як повідомляв УНІАН, 25 жовтня Центральна виборча комісія зареєструвала у 94-му окрузі Юрія Кармазіна – колишнього народного депутата, голову Партії захисників Вітчизни. 4 листопада ЦВК зареєструвала у 94-му виборчому окрузі самовисуванця Юрія Кармазіна, 1982 р. н. Також в 94-му окрузі ЦВК зареєструвала двох самовисуванців - повних однофамільців адвоката Сергія Власенка, а також кандидата-самовисуванця, який є однофамільцем екс-депутата Остапа Семерака. Серед зареєстрованих у 94-му окрузі також – «двійник» кандидата від об'єднаної опозиції Віктора Романюка.