Київ. 6 листопада. УНІАН. Журналісти, громадські діячі та співробітники Національного університету біоресурсів та природокористування не виключають умисного підпалу адміністративного корпусу університету через земельні проблеми.

Про це вони заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, науковий співробітник Національного університету біоресурсів та природокористування Павло Попович не виключає, що внаслідок пожежі були знищені документи на право власності землі, яка належить університетові. Він зауважив, що не знає точно, де знаходяться документи про право власності на землю, але припускає, що вони могли бути в юридичному відділі, який, з його слів, знаходився навпроти кабінету ректора, що в результаті пожежі повністю вигорів.

Відео дня

Керівник програми «Корупція по-українськи» Наталя Сидорова пов'язує ймовірний підпал з тим, що у власності університету перебуває Боярська лісова дослідна станція - це 10 га лісу на території села Лісники Київської області.

Як пояснив юрист Ігор Овчаренко, у межах Лісниківської сільради вже 5 років працюють схеми земельних махінацій: “У 2008 році відбувся рейдерський напад на відділ земельних ресурсів Києво-Святошинського району, в результаті цього нападу у відділі земельних ресурсів зникла вся технічна документація стосовно земельних ділянок, які розподілялися до 2003 року, відповідно, зникли і книги реєстрації актів, все, що могло вказати на те, що земельні ділянки мали своїх власників і були вже розподілені, стосовно них не могли вже жодним чином прийматися рішення сільрад про повторний перерозподіл”.

Після цього, сказав юрист, який безпосередньо представляє інтереси двох постраждалих у цих справах, “буквально за 5 місяців відбувається низка подій - прийняття відповідних рішень сільських рад стосовно розробки проекту землеустрою, ще через 2 місяці відбувається безпосереднє виділення у приватну власність земельних ділянок, потім - все це проводиться через відділ земельних ресурсів, через проектну організацію, які не мають жодних зауважень стосовно того, що землі накладаються на інші земельні ділянки, які вже мають власників, і, відповідно, особи, яким повторно розподілені ці землі, отримують акти про приватну власність на земельні ділянки”.

Овчаренко наголосив на тому, що “все це дуже злагоджена схема, яка об'єднує і сільську раду, і відділ земельних ресурсів, і проектні організації та досить лояльними відчувається поведінка правоохоронних органів до подій, які відбулися в Лісниках. На сьогодні існує близько десяти справ стосовно цих подій, жодна з них, незважаючи на те, що вони порушені з 2008 року, не мала ніякого логічного завершення. Ці справи постійно вивчаються, перекваліфіковуються, жодного висновку стосовно цього досі не було”.

У свою чергу, керівник програми «Корупція по-українськи» стверджує, що, “за дивним збігом обставин, завідувачка кафедри державного управління Національного університету біоресурсів та природокористування та її рідня кілька разів отримали землю з рук Ольги Сагач, голови Лісниківської сільської ради. На території цього ж села перебуває частина земельного масиву ДП “Боярська дослідна станція” (нині - Боярська лісова дослідна станція Нацонального університету біоресурсів та природокористування України).

Також Сидорова зазначила, що “всі матеріали, які доводять нашу версію про можливу причетність завідувачки кафедри, будуть передані до правоохоронних органів з вимогою порушити кримінальне провадження та об'єднати його з провадженням, яке вже порушено за статтею 194, частиною 2, - підпал з метою заволодіння майном”.

Як повідомляв УНІАН, пожежа в адміністративному корпусі Національного університету біоресурсів та природокористування, що на вул. Героїв Оборони, 15, в Голосіївському районі Києва, виникла близько 17.00 у неділю, 27 жовтня. Вогонь розповсюдився на площу близько півтори тисячі квадратних метрів. Ліквідація пожежі тривала більш як чотири години. На місці події працювали 22 одиниці основної та спеціальної техніки, у тому числі 4 автодрабини. За даними рятувальників, гасіння вогню ускладнювалося тим, що конструкції будівлі мають дерев’яні перекриття. За попередніми даними, в цьому корпусі велися будівельні роботи із застосуванням лакофарбових матеріалів та газоелектрозварювання. Тому не виключено, що причиною спалаху могла стати іскра, що виникла під час зварювальних робіт.

Міліція розпочала кримінальне провадження за фактом пожежі в адміністративній будівлі університету за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України - «Умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, що заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки». Триває досудове розслідування.