Київ, 6 листопада. УНІАН. Видано науково-практичний коментар Закону України «Про засади державної мовної політики».

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН народний депутат Вадим Колесніченко.

За його словами, перший науково-практичний коментар Закону «Про засади державної мовної політики» під авторством кандидата юридичних наук Михайла Товта і проректора Закарпатського угорського інституту Степана Черничка підготовлений з метою надання правової допомоги громадянам України у процесі реалізації та захисту своїх прав, передбачених цим законом.

Відео дня

Колесніченко повідомив, що в коментарі детально аналізуються і роз'яснюються положення закону, особливості його функціонування та застосування, права й обов'язки громадян України згідно з положеннями цього закону, регламентується порядок діяльності органів державної влади щодо реалізації норм закону.

«Після виходу цього видання, я сподіваюся, більше ні в кого не буде права не виконувати норми закону або викривляти їхній зміст. Тепер механізм реалізації закону детально роз'яснено», - наголосив Колесніченко.

Він також зазначив, що законом встановлено триступеневий механізм реалізації, при якому перший, мінімально необхідний обсяг заохочувальних і підтримуючих заходів застосовується в обов'язковому порядку в залежності лише від результатів перепису населення і незалежно від волі органів місцевого самоврядування або громадян.

Другий рівень, за словами Колесніченка, застосовується в обсягах, встановлених рішеннями або залежно від волі місцевих рад, третій - залежно від волі громадян при наявності їхніх заяв.

До автоматичних заходів належать, зокрема: офіційна публікація регіональною мовою актів місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування, надання послуг даною мовою відвідувачам органів влади і відповідей на письмові заяви, які надійшли на відповідній мові меншин; вивчення мови меншин у загальних середніх навчальних закладах; відтворення топонімів регіональною мовою.

Колесніченко повідомив, що від рішення місцевих рад залежать, наприклад, застосування регіональної мови у роботі, діловодстві і документації місцевих оргнанів влади, використання регіональної мови в роботі конференцій, зборів та інших офіційних зібрань, при поширенні текстів, офіційних оголошень, а також при найменуванні органів влади, здійснення написів на їхніх печатках, офіційних бланках.

Крім того, за словами Колесніченка, залежно від волі, намірів, висновків зацікавлених осіб вирішуються, зокрема, питання визначення мови матеріалів передвиборчої агітації, внесення мовою меншин відомостей про власника у паспорт громадянина України та інші документи, які посвідчують особу, а також виконання двома мовами (державною та мовою меншин) документа про освіту, отриману в навчальному закладі з навчанням на відповідній мові, здійснення, за згодою сторін, судочинства та отримання освіти на відповідній мові, вибір мови реклами, маркування товарів.

Колесніченко повідомив, що коментар, виданий тиражом 15 тис. екземплярів, розповсюджується безкоштовно. Коментар буде надіслано до Адміністрації Президента, Кабінету міністрів, народним депутатам, місцевим органам влади та провідним українським бібліотекам.

У свою чергу, Товт зазначив, що коментар побудований за структурою закону, тобто конкретно коментуються відповідні нормативні приписи закону.

«Якщо Закон України «Про засади державної мовної політики» буде діяти тривалий час, тоді він зможе посприяти демократизації нашого суспільства не тільки в сфері застосування мов», - сказав він.