Київ. 5 листопада. УНІАН. Порушення у роботі програмного забезпечення (ПЗ) державного реєстру, у результаті чого став неможливим доступ до реєстрів на початку жовтня, надалі може призвести до серйозних наслідків, вважає представник підприємства «Арт-Майстер» - розробника програмного забезпечення для ведення держреєстру, адвокат Михайло Резнік. Про це він заявив на прес-конференції в УНІАН у вівторок.

«Нестабільність роботи програмного забезпечення в результаті злому призведе до того, що дані в реєстрі можуть застаріти. У майбутньому це може призвести до сумних наслідків, а також до повторної і тривалої зупинки держреєстрів», - сказав Резнік.

За його словами, у системі держреєстру в результаті злому також присутні помилки з шифруванням інформації, що може призвести до спотворення даних, які містяться в реєстрі.

Відео дня

«Це може призвести до того, що новонароджені не одержать свідоцтво про народження, не можна буде зареєструвати шлюб, а власники нерухомості не зможуть її продати або придбати», - відзначив Резнік.

Крім того, у відповідь на звинувачення представників Міністерства юстиції у блокуванні доступу до держреєстрів компанією-розробником, адвокат заявив, що таким чином державні органи за допомогою українських судів намагаються позбавити розробника програмного забезпечення його законної власності.

«Компанія-розробник "Арт-Майстер" готова звернутися до міжнародних судів за захистом своїх прав і відстоюванням своєї позиції», - сказав Резнік.

Присутній на прес-конференції керівник департаменту проектного менеджменту компанії «Арт-Майстер» Олексій Поган повідомив, що в результаті аналізу нещодавнього оновлення клієнтського програмного забезпечення для роботи з держреєстрами, опублікованого на інтернет-ресурсах держпідприємства «Інформаційний центр», стало зрозуміло, що на зламаному програмному забезпеченні розробника були відключені перевірки правомірності використання клієнтського програмного забезпечення і взаємні перевірки достовірності компонентів системи.

«Це може призвести до можливої появи потенційних ризиків. Наприклад до того, що дані можуть бути підмінені, або відбудеться витік інформації», - підкреслив він.

У свою чергу керівник департаменту бізнес-аналізу і проектній документації «Арт-Майстер» Станіслав Пелевін відзначив, що зараз говорити про відновлення працездатності держреєстрів не можна.

«По-перше, вони абсолютно нестабільні, по-друге, вони неактуальні, по-третє - не відповідають нормам законодавства», - сказав Пелевін.

Він додав, що тепер неможливо гарантувати стабільну роботу держреєстрів і розвивати їх.

Як повідомляв УНІАН, скандал між Мін’юстом і компанією "Арт-Майстер" розгорівся 1 жовтня, коли через технічні проблеми став неможливим доступ до реєстрів, супроводом яких займається державне підприємство «Інформаційний центр» Мін’юсту.

3 жовтня заступник генерального директора ДП «Інформаційний центр» Вадим Хоруженко у коментарі УНІАН заявив про рейдерське захоплення державних реєстрів. Йдеться про 18 втрачених держреєстрів, серед яких одним з основних є реєстр прав власності на нерухомість, а також дані про шлюби, народження, смерті.

У відповідь на це Мін’юст заявив, що блокування доступу до реєстрів сталося з вини розробників програмного забезпечення, зокрема компаній «Арт-Майстер» і «3-Т».

Одночасно Міністерство юстиції звинуватило компанії-розробники в тому, що вони значно завищили вартість своїх робіт. Зокрема, вони одержали авторську винагороду на суму понад мільярд гривень.

За даними Мін’юсту, загальна сума виплат держпідприємства "Інформаційний центр" становила 1 млрд 115 млн 120 тис. грн. З цих коштів "Арт-Майстер" і "3-Т" зарахували собі 411 млн грн.

Генеральна прокуратура України 5 листопада заявила про притягання до відповідальності 200 посадових осіб Державної реєстраційної служби. За даними прокуратури, зареєстровано майже 40 кримінальних проваджень, внесено 460 документів прокурорського реагування.