Київ. 4 листопада. УНІАН. Станом на 31 жовтня 2013 року сума затримки коштів Держказначейством перед вищими навчальними закладами міста Києва в цілому становить 23 млн грн.

Про це повідомив голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Він зауважив, що “відповідно до моніторингу, який ми проводили упродовж другої половини жовтня, у ВНЗ міста Києва є такий стан затримки платежів: станом на 31 жовтня 2013 року сума затримки Держказначейством перед ВНЗ міста Києва по видатках становить 23 млн грн, затримка по комунальним платежам становить 6,5 млн грн”.

Відео дня

Щодо навчальних закладів Яцунь навів такі дані: “Сума затримки заробітної плати із спеціального фонду за першу половину жовтня в НТУУ КПІ склала 4,6 млн грн, затримка стипендії у цьому виші склала 6 днів. Затримка виплати стипендії у Національному лінгвістичному університеті у жовтні склала 5-7 днів, затримка виплати зарплати за першу половину жовтня із спеціального фонду в НТУУ КПІ склала 9 днів, затримка виплати заробітної плати за першу половину жовтня із спеціального фонду в Київському національному університеті будівництва і архітектури склала 15 днів. Станом на 31 жовтня заборгованість по стипендії в Національному педагогічному університеті імені М.Драгоманова — це 17 тис. 500 гривень”.

Профспілковий діяч наголосив на неприпустимості заборгованості виплат заробітної плати працівникам ВНЗ і заборгованості з виплати стипендії студентській молоді. “Згідно з чинним законодавством, це можна кваліфікувати як грубе порушення законодавства про працю. Ми, за підписами усіх лідерів профспілкових комітетів ВНЗ міста Києва як з викладацького боку, так і зі сторони студентської громади, звернулися до прем’єр-міністра України, щоб він взяв це питання під особистий контроль”.

Крім цього, Яцунь зазначив, що “листи до Держказначейства і від ВНЗ, від студентських колективів, і від Київської міської організації профспілки працівників освіти і науки України залишилися без відповідей”.

Водночас голова Київської міської організації профспілки працівників освіти і науки зауважив, що, “починаючи з сьогоднішнього дня, відновилася виплата зарплати згідно з графіками, які є в кожному університеті, за другу половину жовтня, і якщо в нас буде інформація про затримки або заборгованість по заробітній платі, то викладачі і співробітники будуть звертатися до суду. Якщо не буде реакції, ми будемо організовувати активні дії — мітинги, демонстрації, маніфестації, пікетування Кабміну. І залишаємо за собою право, згідно з чинним законодавством, - входження в колективний трудовий спір як на рівні ВНЗ, так і на рівні Києва”, - заявив представник профспілки.

Як повідомляв УНІАН, раніше влада в регіонах неодноразово заявляла про блокування Держказначейством коштів територіальних громад.

30 жовтня на брифінгу в Кременчуці народний депутат України, член фракції Партії регіонів Юрій Шаповалов заявив, що Державному казначейству України щомісячно не вистачає на проплати 10-11 млрд грн.

«Казначейство – це велика проблема. Я постійно на зв'язку з Держказначейством і з його керівником Харченком. Чесно кажучи, він ховається вже від мене і не бере трубку. Але поки що не всі платежі проходять. Ви бачите результат і по зарплатах. В середньому, як пояснив Харченко, Україні в місяць не вистачає від 10 до 11 млрд на проплату всіх платежів», - сказав Шаповалов.