Київ. 4 листопада. УНІАН. Депутат Верховної Ради України 6-го скликання, колишній член партії Юрія Луценка "Народна самооброна" Юрій Гримчак оголосив про свою участь у виборах до парламенту по київському округу № 223 від політичної партії Українська платформа "Собор".

Про це Гримчак разом із головою "Собору" Павлом Жебрівським повідомили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами Жебрівського, Гримчак на минулому тижні звернувся до партії з проханням висунути його як кандидата, і вже 2 листопада партійний з’їзд одноголосно ухвалив це рішення.

Відео дня

Пояснюючи мотиви підтримки Гримчака як кандидата в народні депутати, лідер "Собору" зазначив, що на сьогоднішній день в Україні існує багато відомих позапартійних опозиціонерів, які готові вести чесну виборчу агітацію і чесно працювати на виборців. "На жаль, існуючі сьогодні три опозиційні партії чомусь вирішили і взяли на себе право обговорювати, вирішувати та призначати кому, коли, де балотуватися. На наш погляд, таким чином спостерігається спроба монополізувати опозиційний ринок української політики", - сказав Жебрівський, додавши: "Опозиціонери не призначаються. Опозиціонерами стають".

У свою чергу Гримчак зізнався, що є також "опозиціонером до опозиції", бо не всі дії опозиції його влаштовують як досвідченого політика, але запевнив, що в ході своєї виборчої агітації він не має наміру "поливати брудом" інших кандидатів і сподівається, що ті у відповідь також не робитимуть цього по відношенню до нього. "Я - нормальна людина Я не хочу нікого ніяким брудом поливати. Я хочу піти і розповісти виборцям, хто я і чого хочу", - наголосив Гримчак. Крім того, він поінформував, що, за узгодженням із партією, яка висунула його кандидатом у народні депутати, він зніме свою кандидатуру на користь іншого опозиційного кандидата, якщо виявиться, що той, за соціологічними дослідженнями, може набрати більше, ніж він, голосів. "Ми домовилися з Павлом Івановичем, з центральним проводом партії: якщо вийде так, що опозиціонер Іванов буде першим, Петров - другим, а Гримчак - третім, то Гримчак зніметься на користь найсильнішого", - зазначив політик.

Відповідаючи на запитання, чи радився він з приводу свого рішення балотуватися у парламент із Юрієм Луценком і що той відповів, Гримчак сказав: "Ми не розмовляли ще. І, чесно кажучи, я не думаю, що слова, які міг мені передати Юрій Луценко від Турчинова чи Яценюка, на мене якось вплинуть".

Як повідомляв УНІАН, після парламентських виборів 2012 року Центрвиборчком прийняв постанову про неможливість встановити достовірні результати голосування на виборах 28 жовтня у п'яти одномандатних округах: № 94 (Обухів, Київська область), №132 (Первомайськ, Миколаївська область), №194 (Черкаси), №197 (Канів, Черкаська область) і №223 (Київ).

5 вересня цього року Верховна Рада призначила на 15 грудня повторні вибори у п’яти проблемних округах.

ЦВК оголосила про початок з 16 жовтня виборчого процесу з повторних виборів до парламенту у п’яти округах.

Станом на 1 листопада ЦВК зареєструвала в окрузі № 223 19 кандидатів. Єдиним кандидатом від опозиційних сил – «Батьківщини», ВО «Свобода» і партії «УДАР» - і на виборах 2012 року, і зараз є представник ВО «Свобода» Юрій Левченко.