Київ. 1 листопада. УНІАН. Набуття чинності нового порядку оцінювання майна з метою оподаткування (з 1 листопада) не призвело до виникнення дефіциту оцінювачів на ринку чи подорожчання їхніх послуг.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова виконавчої ради Асоціації оцінювачів України Костянтин Черниш.

«Зараз у Фонді держмайна зареєстрована, здається, 361 компанія, які представлені у всіх регіонах України. По суті, ринок готовий, і з 1 листопада, як прогнозували наші опоненти, колапсу не сталося. У деяких було збільшення замовлень до 1 листопада через побоювання людей, що може щось статися. Але, як бачимо, нічого не сталося», - сказав Черниш.

Відео дня

«Плюс дуже багато інформації неправдивої про те, що вартість послуг (оцінювачів – УНІАН) різко зросте з 1 листопада. Але, за моїми даними, 300 грн коштує зараз оцінювання будь-якого об'єкту нерухомості. А коли якісь оцінювачі говорять про те, що вони точно знають, що в 10 чи в 7 разів будуть збільшені (розцінки – УНІАН), то це просто неправда», - сказав він.

У свою чергу, президент Спілки фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов відзначив, що не збулися і прогнози щодо колапсу на ринку нерухомості через введення нового порядку оцінювання майна.

«Враховуючи обсяг ринку, який ми маємо на сьогоднішній день, – я маю на увазі ту кількість транзакцій, які є за останні чотири роки, – тієї кількості оцінювачів, які підготовлені та сертифіковані, більш ніж достатньо. Тому все, що говорять про колапс на ринку, про те, що черги стоятимуть, що по 10 тисяч гривень за оцінювання треба платити, – все це, якщо говорити дуже м'яко, не відповідає дійсності», - сказав Рубанов.

За словами президента Асоціації фахівців банківської оцінки України Сергія Фролова, всі оцінювачі, які побажали одержати новий сертифікат суб'єкта оцінної діяльності, змогли це зробити.

«Багато оцінювачів піддалися впливу тієї хвилі негативної інформації, що відбувалася на ринку... Але якщо ви відстежували динаміку зростання кількості оцінних компаній, то вона, загалом, йшла вгору. Тому що в процесі спілкування і в процесі видачі сертифікатів ставало очевидно, що звір не такий страшний, як його на сьогоднішній день малюють. І той, хто спробував дійсно звернутися за сертифікатом, той його одержав», - сказав Фролов.

Присутні на прес-конференції експерти в цілому позитивно оцінили введення нових правил оцінювання майна, відзначивши, що вони дозволять посилити контроль за діяльністю оцінювачів, а також збільшити податкові надходження до бюджету.

Як повідомляв УНІАН, із сьогоднішнього дня (1 листопада) набув чинності новий порядок оцінювання майна з метою оподаткування, нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, затверджений постановою Кабінету міністрів України №231.

Згідно з новими правилами, тепер при здійсненні операцій з рухомим і нерухомим майном потрібно обов'язково одержувати оцінку його вартості. При цьому оцінювати вартість майна тепер можуть лише фахівці зі спеціальним свідоцтвом.

При цьому до 1 лютого 2014 року діятиме спеціальний перехідний період, під час якого залишатиметься в силі оцінювання, проведена оцінювачами, які не мають відповідної освіти.

Раніше повідомлялося, що новий порядок проведення оцінювання з метою оподаткування мав набути чинності з 1 серпня 2013 року. Проте Кабмін ухвалив рішення відстрочити на 3 місяці введення нових правил оцінювання – до 1 листопада 2013 року. Як пояснила міністр юстиції Олена Лукаш, необхідність відстрочення введення нових правил оцінювання виникла через те, що в країні не вдалося підготувати достатню кількість суб'єктів оцінної діяльності.