Київ. 1 листопада. УНІАН. Завтра, 2 листопада, в Києві відбудеться перший щорічний добродійний гала-вечір, присвячений 100-річчю заснування Національної музичної академії імені Чайковського.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив Мішель Терещенко, внук київського мецената ХІХ століття Михайла Терещенка, який свого часу надавав фінансову допомогу Академії.

Він зазначив, що “кілька місяців тому ректор і проректор Національної музичної академії імені П.І.Чайковського Володимир Рожок і Леся Олійник запропонували мені організувати 100-річний ювілей консерваторії». «У листопаді 1913 року мій дідусь подарував місту Києву першу музичну академію і це також останній подарунок, який сім'я могла дати Україні”, - додав внук мецената.

Відео дня

Проректор Національної музичної академії ім. Чайковського у свою чергу зазначила, що під час вечора відбудеться концерт за участю Симфонічного оркестру Академії (диригент - заслужений діяч мистецтв України Ігор Палкін), народних артистів України Тараса Штонди, Анжеліки Швачки, Романа Гриньківа, заслужених артистів України Богдана Півненка, Юрія Кота, лауреата міжнародних конкурсів Зої Ріжок.

Під час гала-вечора відбудеться також урочиста добродійна вечеря і аукціон, на який спеціально привезла свої твори правнучка київського мецената Михайла Терещенко Ізабель.

Одержані від проведення гала-вечора кошти будуть спрямовані на низку проектів. За словами Мішеля Терещенка, “це допомога музичним академіям у Києві, будуть засновані 3 стипендії: для студента, аспіранта і молодого педагога. Друга мета - Трьох-Анастасіївський кафедральний собор у Глухові, в якому розташований родинний склеп Терещенка. Третій проект - Кардіохірургічний центр на території «Охматдиту», четвертий - косметичний ремонт і проведення опалювання в бібліотеці Медичних наук на розі вулиць Горького і Льва Товстого в Києві, де раніше був будинок Терещенка. П'ята мета - збереження українських традицій вишиванок і льону фабрики, розташованої в селі Клембівка Ямпільського району Вінницької області”.

Організатори добродійного гала-вечора: БФ «Батьківська земля» і Фонд спадщини Терещенка.