Київ. 1 листопада. УНІАН. В австрійському місті Інсбрук 17-19 жовтня відбувся перший Фестиваль української літератури.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН голова правління громадської організації «Книжковий простір» Микола Кравченко, фестиваль проведено у рамках реалізації громадського проекту «Більше країн – більше книжок», спрямованого на підтримку та популяризацію сучасної української літератури за кордоном.

«З українського боку учасниками заходів були письменники Андрій Курков, Марія Матіос, Любко Дереш та Таня Малярчук, які протягом двох тижнів провели низку зустрічей з читачами у різних містах Німеччини та Австрії. Цей фестиваль був орієнтований не на українців з діаспори, а на німецькомовну публіку, на читачів, і спрямований на промоцію української літератури на німецькомовному ринку.

Відео дня

У рамках фестивалю відбулося три значні публічні заходи: дискусія «Ще не вмерла Україна», ведучою якої стала відома австрійська журналістка і письменниця Сюзання Шоль, акція «Довга ніч української літератури» у «Будинку літератури на річці Ін», де відомі австрійські критики розповідали про творчість наших письменників, а також дискусія між Марією Матіос та Любком Дерешем «В фокусі – літературне життя в Україні», - зазначив Кравченко.

За словами Андрія Куркова, ідея створення такого фестивалю виникла два роки тому.

«Була попередня домовленість з австрійським видавництвом «Хаймон Ферлаг». Якщо буде все добре, то фестиваль стане регулярним літературним українським бієнале на німецькомовному просторі, раз на два роки. Досі у німецькомовному просторі не було такого фестивалю, який був би присвячений лише українській літературі. Це перше таке явище. На першу зустріч на фестивалі у Інсбруці прийшло набагато більше людей, ніж було місць. Усі лишилися дуже задоволені», - сказав Курков.

Він додав, що вже є плани на фестиваль у 2015 року щодо розширення географії заходів.

«Нас підтримала австрійська національна телерадіокомпанія ORF. Репортажі постійно транслювалися на телебаченні та на радіо», - сказав Курков.

На думку письменника Любка Дереша, подібні фестивалі дуже цікаві українській діаспорі та молоді з України.

«На зустрічах було дуже багато молоді. Ми бачимо, що українці тяжіють до того, щоб самоорганізовуватися. Молодь за кордоном, попри те, що вона вибрала жити за кордоном, цікавиться активно українською культурою і охоче організовує культурні заходи. Це дуже мене потішило», - сказав Дереш.

У свою чергу менеджер програм і проектів фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Наталя Церклевич наголосила, що фонд підтримав перший Фестиваль української літератури в Австрії в рамках проекту «Динамічна культура».

«У проекті «Динамічна культура» є грантова програма на підтримку різних сфер культури – візуальне мистецтво, кіно, музейна справа, література та театр, також ми надаємо гранти на професійні подорожі за кордон для митців із різних царин. Ми побачили, що є потреба презентації української культури за кордоном. Протягом двох років було підтримано поїздки великої делегації письменників у Ляйпциг на Книжковий ярмарок, поїздку у Коньяк, цього року підтримували поїздку української делегації на Каннський фестиваль. Існує й програма стипендій для письменників, які протягом 3-х місяців отримують фінансування, що дозволяє зосередитися на написанні творів, а не на додатковій роботі. Вважаємо, що ця програма сприяє розвитку літератури. Це – унікальний прецедент для України», - зазначила Церклевич.