Київ. 30 жовтня. УНІАН. Під час утворення ініціативних груп щодо проведення всеукраїнського референдуму жодних норм закону порушено не було, заявляє кандидат юридичних наук Євген Герасименко.

На прес-конференції в УНІАН він сказав, існують лише дві підстави для відмови у реєстрації ініціативної групи.

«Перша – невідповідність Конституції та законам України. Друга – це порушення порядку утворення ініціативної групи. Це значить, що хтось порушив норми Конституції чи законів України. Ніхто жодним чином ніяких норм при утворенні ініціативної групи не порушував. Була відповідна кількість осіб на всіх зборах, всі документи були подані до ЦВК. У жодній постанові ЦВК не сказано, що документи самі по собі не відповідають вимогам закону. Всі постанови, які приймає ЦВК, містять текст, що збори відбулись. Підстави для відмови реєстрації ініціативної групи – заборона суду члену ЦВК бути присутнім на зборах», - сказав юрист.

Відео дня

«Ми оскаржуємо ці постанови ЦВК. Безумовно, що ми будемо проходити всі передбачені чинним законодавством України інстанції, а потім, якщо члени ініціативних груп вирішать, то ми будемо підтримувати оскарження до інших структур. Є два механізми - Європейський суд і комітет ООН з прав людини. І там, і там є можливий варіант розгляду цієї справи», - повідомив Герасименко, наголосивши, що відсутність представника ЦВК на зборах ініціативних груп не є підставою для відмови у реєстрації.

У свою чергу, уповноважений представник ініціативної групи з організації проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з питання вступу України до Митного союзу Георгій Буйко зауважив, що ініціатори проведення референдуму не порушили жодної статті Конституції.

«Ми діяли у відповідності з Конституцією, законом про референдум, і ніхто нам так і не сказав, в чому ми порушили ст. 30 закону про референдум щодо формування ініціативних груп. Ми продовжуємо діяти в рамках закону про референдум і методичних рекомендацій, які видала ЦВК», - сказав Буйко.

За його словами, вже зібрано 650 тис. підписів з проханням підтримати ініціювання референдуму. Буйко також нагадав, що загалом було проведено 19 зборів громадян щодо всеукраїнського референдуму.

Як повідомляв УНІАН, 2 вересня Окружний адміністративний суд Києва за позовом Європейської партії України заборонив КПУ організовувати і проводити збори громадян з приводу проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою щодо вступу (приєднання) України до Митного союзу. Також постановою суду Центральній виборчій комісії заборонено було направляти свого представника на збори громадян України про проведення всеукраїнського референдуму.

8 вересня КПУ та «Український вибір» провели збори громадян з формування ініціативної групи з організації референдуму за вступ України до Митного союзу, проте ЦВК відмовила ініціативній групі в реєстрації.

На початку жовтня у КПУ заявили, що направили до ЦВК повідомлення про проведення в регіонах України зборів громадян щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою стосовно зовнішньоекономічної інтеграції України.

Згодом Окружний адміністративний суд Києва заборонив ЦВК направляти своїх представників у регіони України на збори громадян щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою стосовно зовнішньоекономічної інтеграції України, які планується проводити впродовж жовтня.

Центрвиборчком відмовив у реєстрації ряду ініціативних груп, сформованих на зборах громадян у Миколаєві, Сумах, Дніпропетровську, Севастополі, Кривому Розі, Житомирі, Каховці, Луганську, Одесі, Полтаві, Вінниці, Кіровограді.