Київ. 28 жовтня. УНІАН. Члени Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування діяльності Міністерства охорони здоров'я сумніваються в прозорості тендеру на закупівлю 1400 машин швидкої допомоги на загальну суму близько 922 млн грн.

Про це члени комісії заявили на прес-конференції в УНІАН.

«Дай Боже, щоб тендер пройшов прозоро, автомобілі були придбані. Але якщо за допомогою простих математичних операцій провести підрахунки, ми зрозуміємо, що автомобіль коштує 250-260 тис. грн... Плюс те обладнання, яке вже сертифіковане в Україні Держлікслужбою, — близько 400 тис. грн», - сказав народний депутат від фракції партії «Батьківщина», член слідчої комісії Анатолій Дирів.

Відео дня

За його словами, обладнання автомобілів швидкої допомоги практично повністю китайське. «З 21 найменування обладнання у машині 18 — китайського виробництва. Можливо, воно високоякісне і заслуговує на увагу. Але задаєшся питанням, невже 640 тис. грн - це вартість такого автомобіля?» - сказав Дирів.

За словами депутата, очікується, що переможцем відкритих торгів стане приватне акціонерне товариство «Практика».

Його колега, депутат від партії «Батьківщина» Максим Бурбак також незадоволений тим, що «швидкі» будуть укомплектовані китайським обладнанням. Він нагадаємо, що Мінохоронздоров'я раніше заявляло про придбання автомобілів європейського зразка. «Ми купуватимемо сучасні європейські автомобілі, але з китайською начинкою», - відзначив він.

Довідка УНІАН. Раніше у ЗМІ розгорівся скандал з приводу висновків Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування діяльності Мінохоронздоров'я. Опозиційні депутати від партії "Батьківщина" Павло Петренко і Анатолій Дирів звинуватили міністерство у завищенні ціни при закупівлі автомобілів швидкої допомоги на тендері, який мав відбутися 1 жовтня. Проте міністерство переносило тендер чотири рази, що дало привід для додаткових звинувачень з боку депутатів і журналістів. Сьогодні вранці у Мінохоронздоров'я відбулося розкриття тендерних пропозицій, на якому були присутні депутати, громадські активісти і представники ЗМІ.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування діяльності Мінохоронздоров'я, до якої увійшли 13 депутатів, була створена півроку тому. Сьогодні комісія наполягає на продовженні терміну своєї роботи.

Два роки тому Мінохоронздоров'я також проводило тендер на закупівлю медавтомобілів. Зокрема, було придбано 216 "швидких" на суму 140 млн. грн. Ціна кожного автомобіля становила 649 тис. грн, проте експерти оцінили машину з усім наявним в ньому обладнанням у 465 тис. грн.