Київ. 28 жовтня. УНІАН. Голова Всеукраїнської громадської правозахисної організації "Об’єднання Богдана Хмельницького" Богдан Хмельницький закликає громадськість викривати факти наймання правоохоронцями для судових процесів псевдосвідків і інформувати про них його організацію.

Про це Хмельницький заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, в українських правоохоронних органах існує так звана "корпорація свідків", тобто коли слідству не вистачає доказів, у справу призначаються псевдосвідки, які не мають ніякого відношення до неї, але на їхніх показах суди призначають людям покарання.

Відео дня

"Це повальна проблема! Коли слідству не вистачає розуму розслідувати як слід справу, воно приводить своїх людей і робить їх свідками. Як правило, це особи, які самі мають кримінальну справу і вони погоджуються чи то під тиском, чи то в обмін на певні поступки чи преференції оговорити людину", - заявив Хмельницький.

Як приклад він навів факт із власного досвіду. Як зазначив Хмельницький, вісім років тому проти нього було порушено кримінальну справу за начебто угон автомобіля, і в суді проти нього почав свідчити "свідок" Руслан Новак. "Ми вирішили перевірити, що це за людина, і виявилося, що він відбуває покарання у колонії і проходить в якості свідка ще у понад трьохсот справах по різним регіонам України. При цьому в окремих справах епізоди відбувалися в один і той самий час, але в різних містах", - зазначив Хмельницький. Він зауважив, що цей "свідок" в суді вирішив спростувати свої покази і розповісти, що його примусили на них погодитися тільки після того, як одним із правоохоронців була згвалтована його дружина. Втім, за словами Хмельницького, у день чергового судового засідання у Васильківському райсуді Київської області Новака було викрадено з-під конвою невідомими особами і вивезено у невідомому напрямку. "Наступне засідання призначено на 1 листопада, і ми небезпідставно побоюємося за здоров’я і життя цієї людини, яка має дати правдиві свідчення", - зазначив Хмельницький.

Продовжуючи тему, його адвокат Олександр Плахотнюк зауважив, що подібні свідки існують майже в кожній кримінальній справі, в якій не вистачає доказів. "Тому без допомоги громадськості, правозахисників, без розголосу цю проблему не зрушити", - наголосив Плахотнюк.

У свою чергу Хмельницький додав, що на інтернет-сайті його правозахисного об’єднання незабаром буде відкрито так звану "гарячу лінію", і юристи будуть готові приймати звернення громадян, які потерпають від псевдосвідків, призначених правоохоронцями.