Київ. 28 жовтня. УНІАН. Українські винороби вважають за необхідне внести низку змін до чинного законодавства, зокрема, щодо проведення земельної реформи, зниження вартості ліцензії на оптову торгівлю вином і відновлення дотацій галузі, щоб підвищити конкурентоспроможність вітчизняної продукції на ринку після запланованого підписання Угоди про асоціацію України та Євросоюзу.

Про це учасники ринку заявили на прес-конференції в УНІАН, ініціатором якої виступило Українське бюро винограду і вина.

«Наше законодавство, особливо податкове, не дає можливості розвиватися виноробній галузі. Достатньо лише взяти ліцензію на оптову торгівлю, яка коштує 500 тис. грн на рік, що не дає можливості створювати нові підприємства й забезпечувати конкуренцію в цій сфері», - сказав голова Українського бюро винограду та вина, засновник торгової марки «Колоніст» Іван Плачков.

Відео дня

За його словами, в Україні ліцензію на оптову торгівлю вином має близько 80-90 підприємств, з яких виноробством реально займаються не більше 50, тоді як лише в місті Бордо (Франція) вино виробляють близько 15 тис. господарств.

Крім того, Плачков вказав на необхідність проведення земельної реформи й надання виноробам можливості купувати виноградники. «Коли немає власності на землю, дуже складно вкладати інвестиції й розвивати цю галузь», - вважає виробник.

Генеральний директор УБВВ Ігор Ніколін заявив, що підписання Угоди про асоціацію України та Євросоюзом ставить певні виклики перед вітчизняними виноробами. Зокрема, ми повинні відмовитися від використання захищених в ЄС географічних найменувань, як шампанське, портвейн, мадера, коньяк та ін Однак в Угоді нічого не говориться про механізм компенсацій українським виноробам. Європейський вектор розвитку виноробства крім того передбачає відновлення національної системи підтримки галузі , як це прийнято в країнах ЄС. Для цього бюро разом з іншими асоціаціями звернулися до уряду і народних депутатів з проханням відновити дотації галузі в 2014 році, повернувши перерахування 1,5 - відсоткового збору на розвиток садівництва, виноградарства і хмелярства до спеціального, а не загального фонду бюджету.

Радник із аграрних питань при уряді України Анрі Барнабо, який брав участь у прес-конференції, вказав на те, що Україні сьогодні потрібно працювати над якістю вина, а не над збільшенням обсягів його виробництва.

«Стратегія, яку повинна обрати Україна, - це відмовитися від великої кількості на користь якості. Ми у Франції пережили подібну ситуацію 30-40 років тому, коли ми повинні були зменшити кількість вироблюваного вина, але покращити його якість. Саме завдяки такій стратегії у нас розвинулися цілі виноробні райони, й це дало можливість розвинути їх економіку», - сказав Барнабо.

Разом із тим, комерційний директор однієї з найбільших в Україні виноробних компаній «Перший національний виноробний холдинг» Ганна Горкун зазначила, що, окрім усього іншого, для підвищення конкурентоспроможності українських вин вони повинні бути поставлені в рівні умови з імпортними.

«На сьогоднішній день вимоги, які ставляться до імпортного вина й до якості вітчизняного вина не рівні. За технологічним процесом виробництва українського вина наглядають абсолютно всі державні органи, які лише можуть наглядати. Але коли імпортується вино з-за кордону, воно імпортується за спрощеною системою. Ніхто не аналізує, що саме знаходиться в цій пляшці вина», - сказала Горкун.

За її словами, через це в Україну потрапляє недорога продукція сумнівної якості. Горкун висловила надію на те, що після підписання Угоди про асоціацію це питання буде врегульовано. «Ми очікуємо, що після підписання Угоди якість імпортної продукції та якість вітчизняної продукції проходитиме однакові етапи контролю», - сказала вона.

Що стосується наслідків підписання Угоди про асоціацію з ЄС для українського ринку виноробної продукції, то виконавчий директор компанії «Одесавинпром» Володимир Масленков зазначив, що конкуренція між вітчизняними та європейськими винами піде лише на користь українському винпрому, оскільки виробникам необхідно буде підвищувати стандарти виробництва й виробляти якіснішу продукцію.

«Нам потрібно буде змінюватися. Нам потрібно буде змінювати законодавство й перебудовуватися, але перш за все від конкуренції виграє споживач. Проте у нас є компанії, які вже зараз можуть конкурувати з європейськими винами. Багато хто вже визнаний», - запевнив Масленков.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні Асоціація виноградарів і виноробів України заявила про те, що українські винороби у разі підписання Угоди про асоціацію України і Євросоюзом не витримають конкуренції з європейськими виробниками вин через низьку фінансову підтримку галузі, падіння виробництва й непопулярність вітчизняного вина на світовому ринку.

До цього винороби зверталися до уряду з проханням відновити дотації галузі в 2014 році, повернувши перерахування 1,5-процентного збору на розвиток садівництва, виноградарства та хмелярства в спеціальний, а не загальний фонд бюджету.

Довідка УНІАН. За даними Держстату, виробництво виноматеріалів в Україні в 2012 році становило понад 23 млн декалітрів, що на 8,1% менше, ніж у 2011 році. При цьому на переробку минулого року надійшло 329,6 тис. тонн винограду різних сортів, що поступається показнику 2011 року на 6,9%.