Київ. 23 жовтня. УНІАН. Українська православна церква Київського патріархату та Українська греко-католицька церква разом з Громадським комітетом вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні закликали вірян приїхати до Києва 23 листопада для вшанування пам'ять жертв геноциду біля “Меморіалу пам'яті жертв Голодоморів в Україні”.

Це спільне звернення оприлюднили сьогодні під час прес-конференції в УНІАН архиєпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП владика Євстратій (Зоря), керівник департаменту зовнішніх зв'язків УГКЦ отець Олекса Петрів та філософ та дисидент Євген Сверстюк.

У зверненні зазначається, що “Святійший Патріарх Київський та всієї Руси-України Філарет та Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), солідаризуючись з ініціативою Громадського комітету вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні, закликали вірян долучитись до громадської ініціативи - Всенародного дня пам'яті”.

Відео дня

Також УПЦ КП та УГКЦ закликають вірян долучитися до організації Всенародного дня пам'яті у столиці України: делегувати представників від церковної громади, аби віддати шану загиблим родичам та землякам, на акцію вшанування пам'яті жертв Голодомору 23 листопада з 14.00 до 17.00 біля Національного музею “Меморіал пам'яті жертв Голодоморів в Україні” у Києві.

Крім того, представники церков закликають всіх людей доброї волі, - “незалежно від релігійної, національної, політичної приналежності - розкрити духовний потенціал, даний Богом нашому народу, та утвердити в суспільстві принципи любові, справедливості, поваги й шани”.

Владика Євстратій (Зоря) під час прес-конференції зазначив, що “ми знаємо, що УПЦ МП також готує аналогічне звернення подібного змісту до своїх вірних, і ми сподіваємося, що завдяки участі своїх віруючих як на місцях, так і в Києві 80-ті роковини Голодомору-геноциду будуть вшановані гідно. Ми зробимо все, щоб ця пам’ять була дійсно вічною, так само, як ми завжди на заупокійних відправах проголошуємо вічну молитовну пам’ять спочилим”.

У свою чергу Сверстюк пояснив необхідність вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років тим, що “без пам’яті немає людини. Людська свідомість з'являється тоді, коли з’являється пам'ять, і згасає тоді, коли вона переходить в прах. Але вона не згасає зовсім: залишається ім'я, культура та краща частка людини, яка власне і будує той світ, в якому живуть наші предки і в якому ми живемо”.

Також він зауважив, що “Голодомор був задуманий стратегічно як підкошення коріння нації. Крім фізичного знищення, була заборона усвідомлювати те, що робиться, тому слово “голод” було заборонено, тому що важливим було не просто фізичне знищення людини, більш важливе - знищення її історичної пам’яті та самосвідомості”.

Щоб цьому запобігти, громадськість ініціювала низку заходів до 80-х роковин Голодомору, зокрема 21-22 листопада у Києві відбудеться Міжнародний форум “Народ мій є, народ мій завжди буде!” за участю відомих та світових науковців, громадських діячів, офіційних представників європейських країн та міжнародних організацій, 21 листопада - прем'єра опери “Червона земля. Голод” американського композитора українського походження Вірка Балея.