Київ. 23 жовтня. УНІАН. Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала не впевнений, що Україна підпише Угоду про асоціацію з Європейським Союзом на Вільнюському саміті «Східного партнерства» наприкінці листопада.

Про це він сказав на прес-конференнції в УНІАН, презентуючи дослідження на тему "Перспективи та наслідки підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС".

«Усі говорять, що підписання відбудеться на 100%. Я б так, на сьогоднішній день, так не говорив. Ситуація заходить у глухий кут, і тут ми маємо, якщо вживати шаховий термін – «цугцванг», - зауважив він.

Відео дня

За словами експерта, все йде до патової ситації, коли ніхто не хоче поступатися заради виграшу.

Бала висловив упевненість в тому, що угода не буде підписана, якщо колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко залишиться ув'язненою. "Питання Тимошенко стало ключем. Якщо не буде ключа - двері не будуть відкриті", - сказав він.

На переконання експерта, у разі непідписання угоди можна буде констатувати провал ініціативи "Східне партнерство", і це буде поразка Євросоюзу.

"Насправді буде багато неприємних речей, якщо не відбудеться підписання... Тому розраховувати, що в нас залишаться вигідні стосунки з ЄС… Більше того, можуть вибудовуватись якісь бар'єри з ЄС", - вважає Бала. Він наголосив, що підписання угоди вигідне не лише Україні, а й Євросоюзу.

За даними презентованого дослідження, політичні та економічні ризики підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС не прораховані. Тому наявні прогнози є діаметрально протилежними й залежать від політичних позицій експертів.

Українські та європейські експерти підписання угоди сприймають із стриманим оптимізмом, російські передбачають швидкий крах української економіки. Проте, як перші, так і другі керуються швидше світогпядними орієнтирами, ніж економічними розрахунками. Ті ж економічні розрахунки, що надаються, переважно є тенденційними і не мають жодного відношення до тексту угоди, яку пропонується підписати, зазначається у дослідженні.

Виходячи з цього, Угоду про асоціацію швидше варто, розцінювати як стартовий документ, своєрідну декларацію намірів, який не матиме прямих наслідків, а швидше виконуватиме стимулюючу роль для поглиблення співпраці між Україною і країнами ЄС, а також стандартами, перш за все, США.

Проте, йдеться в дослідженні, характер співпраці багато в чому залежатиме від самої української сторони, можливості створити сприятливий інвестиційний клімат для західного капіталу. Вже сьогодні є очевидними проблеми, які не зможе вирішити угода. Це недосконалість вітчизняного законодавства, упередженість судів і як наслідок - відсутність гарантій на приватну власність і вільне ведення бізнесу, тиск державних органів на підприємців, вибірковість застосування законодавства та правосуддя, високий ступінь корупції.

Непідписання Угоди між Україною та ЄС означатиме крах політики Євросоюзу не лише по відношенню до східних сусідів, але й в цілому зовнішньополітичного напрямку, а також знаменуватиме згортання низки регіональних проектів, таких як «Східне партнерство», зазначають автори дослідження.

Як вважають експерти, ціна угоди - авторитет Євросоюзу як одного із світових лідерів. Якщо ЄС визнає власну неспроможність вплинути на вектор демократизації своїх найближчих сусідів, то йому буде дуже складно конкурувати із США, Китаєм як в економічному, так і в політичному плані. Також ЄС може отримати нові виклики внутрішньої інтеграції.

Високою є ціна підписання угоди і для української політичної еліти, перш за все – для Президента Віктора Януковича. Приєднавшись до ідеі асоціації, Янукович із проросійського політика швидко перевтілиться у найбільшого євроінтегратора в країні, тому для нього непідписання угоди може коштувати майбутньої політичної кар'єри. Після поразки на євронапрямкц повернення на проросійський шлях виглядатиме непоспідовною авантюрною політикою й отримає відповідну оцінку з боку виборців, зазначається у дослідженні.

Як наголошують його автори, саме підписання угоди не гарантує для Януковича зростання рейтингу і беззаперечний успіх на майбутніх президентських виборах. Очікуваним ефектом асоціації може бути як підняття, так і спад економіки, або ж її стагнація, наслідком двох останніх процесів стане розчарування переважноі частини виборців.

Експерти вважають, що попри тиск та категоричні заяви зі сторони Росії відносини з Москвою суттєвим чином не зміняться після підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Логіка відносин між Москвою та Києвом в останні 20 років свідчить про їхній нестабільнии характер з поетапним чергуванням періодів холодної латентної війни та відкритого протистояння. При цьому вплив російського фактора в українській політиці залишатиметься важливим, а в окремих питаннях - вирішальним, навіть при позитивних наслідках для української економіки після підписання Угоди з ЄС. Росія продовжуватиме розглядати Україну як невід'ємну частину свого геополітичного простору та періодично посилюватиме тиск на Україну, наголошується у дослідженні Агентства моделювання ситуацій.