Київ. 16 жовтня. УНІАН. Журналісти з Кременчука Полтавської області закликають Президента України Віктора Януковича вплинути на місцеву владу з метою припинення утисків незалежних ЗМІ - газет "Програма плюс", "Кремінь" та приватної телекомпанії "Візит", яку намагаються перевести у комунальну власність.

Як повідомив на прес-конфереції в УНІАН голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов, останні два роки ці ЗМІ перебувають під серйозним пресінгом місцевої влади і насамперед мера Кременчука Олега Бабаєва.

За словами Луканова, крім погроз та образ на адресу місцевих журналістів чиновники втілили у життя рейдерську схему захоплення телекомпанії "Візит".

Відео дня

"У Кременчуці державні органи влади хочуть прибрати до себе приватну компанію, яка успішно працює 20 років. При цьому влада використовує штучний привід - таке собі державне рейдерство і шляхом незаконних судових рішень намагається привласнити приватну власність", - сказав Луканов.

У свою чергу, адвокат телекомпанії Руслан Лазоренко пояснив, що наприкінці минулого року сесія міської ради прийняла рішення про передачу майнових прав компанії давно ліквідованому комунальному підприємству ТТЦ "Електрон", яке було засноване у 1992 році і яке нібито заснувало "Візит", хоча останній був зареєстрований роком раніше. Більше того, сказав адвокат, 19 вересня цього року Автозаводський суд міста прийняв рішення про передачу корпоративних прав телекомпанії КТРК.

За словами кореспондента "Програми плюс", голови кременчуцької міської організації НМПУ Юлії Билиної, ще з початку року міський голова Бабаєв неодноразово публічно заявляв, що телекомпанія втратить реєстрацію і буде передана до комунальної власності.

"Ситуація із свободою слова в Кременчуці є надзвичайно складною, а спроба підпорядкування приватної телекомпанії органам державної влади створить прецедент в Україні", - наголосила Билина.

Як заявила головний редактор газети "Кремінь" Ольга Оленич, "негайно повинна Адміністрація Президента і сам Президент звернути увагу на переслідування свободи преси у Кременчуці і негайно запобігти".