Київ. 16 жовтня. УНІАН. Всеукраїнська асоціація автоімпортерів і дилерів (ВААІД) має намір звернутися до Кабінету міністрів України і Верховної Ради щодо скасування утилізаційного збору, який набрав чинності з 1 вересня поточного року, заявив на прес-конференції в УНІАН глава ВААІД Олег Назаренко.

«Звертатимемося до Верховної Ради, Кабміну про скасування утилізаційного збору взагалі», - відзначив він.

За його словами, однією з підстав для подібного звернення стало ухвалення Держдумою Російської Федерації в третьому і четвертому читанні закону, відповідно до якого російські автовиробники також зобов'язані сплачувати утилізаційний збір, дія якого раніше розповсюджувалася виключно на імпортну продукцію. За словами Назаренка, саме введення раніше Росією утилізаційного збору на імпорт автомобілів стало підставою для ухвалення подібного закону українською стороною. Назаренко також відзначив, що скасування утилізаційного збору є однією з вимог Європейського Союзу, у тому числі і при підписанні Угоди про асоціацію з ЄС.

Відео дня

Назаренко повідомив, що введення утилізаційного збору негативно впливає і на українських автовиробників, що переважно виробляють автомобілі недорогого цінового сегменту. За його словами, якщо покупці дорогих імпортних автомобілів можуть дозволити собі додатково заплатити за єдиною ставкою утилізаційного податку 5,5 тис. грн, то для покупців недорогих автомобілів аналогічна сума може виявитися досить чутливою, що негативно позначається на купівельному попиті. У цілому, за його оцінкою, обсяги українського авторинку через введення утилізаційного збору у вересні впали на 50%.

«Люди сьогодні займають вичікувальну позицію і не хочуть купувати автомобілі», - відзначив він. За інформацією Назаренка, всього у вересні було розмитнено 730 автомобілів, тоді як зазвичай у середньому за місяць розмитнюється 12-14 тис. автомобілів.

За словами присутнього на прес-конференції директора «Порше Україна» Мар'яна Словіка, у вересні його компанією було розмитнено лише 50 автомобілів, за словами фінансового директора «Хонда Україна» Ігоря Бойка, його компанія у вересні реалізовувала лише раніше імпортовані до України автомобілі.

Як повідомляв УНІАН, Президент України Віктор Янукович 2 серпня підписав Закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів”. Документ набрав чинності 1 вересня і стосується усіх сегментів автомобільного ринку. Збір для імпортних авто розраховуватиметься згідно з базовою ставкою 5,5 тис. грн і спеціальним коефіцієнтом.