Київ. 15 жовтня. УНІАН. Перший всенародно обраний Київський міський голова Леонід Косаківський вважає, що нинішній склад міськради нелегітимний з 2010 року.

Про це Косаківський заявив сьогодні під час прес-конференції УНІАН.

«Кажуть, що Київрада нелегітимна з 2012 року, насправді Київрада нелегітимна з 2010 року, тому що позачергові вибори у Києві відбулись у 2008 році, у 2009 Конституційний Суд прийняв рішення, яке не має зворотної сили, і ми мали йти на вибори разом з усіма іншими містами в 2010 році, але тоді вибори в Києві не відбулися», - пояснив Косаківський.

Відео дня

Крім нелегітимної Київради, за словами Косаківського, виникає парадоксальна ситуація з міським головою та головою адміністрації столиці.

«Є виконуючий обов’язки міського голови, в якого, згідно з законом, достатньо повноважень, щоб управляти містом, але він цього не робить і фактично віддає усі повноваження добровільно на користь голови адміністрації, який Законом України «Про столицю України — місто-герой Київ» жодним пунктом не уповноважений виконувати ті функції, які він зараз виконує», - зазначив Косаківський.

Також перший Київський міський голова вважає, що «централізація влади в Києві, якої ніколи не було раніше, спричинила сніговий колапс, купу проблем влітку та зараз опалювальний сезон, в який ми навіть не змогли увійти нормально».

«Ця влада непідконтрольна громаді жодним чином. Якщо до виборів не вирішиться проблема структури влади в місті Києві, і ми не повернемо нормальну європейську модель управління містом, тоді годі говорити про подальші позитивні зміни», - переконаний Косаківський.

Своєю чергою, координатор Робочої групи Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього» Сергій Бондарчук наголосив, що вирішення питання київських виборів так само важливе для євроінтеграції, як і питання перевиборів у 5-ти проблемних округах.

«Штефан Фюле (єврокомісар - УНІАН) неодноразово наголошував на потребі вирішення питання київських виборів, хоча ця вимога і не зазначена у так званому «списку Фюле». Проте Україна не вважатиметься демократичною країною, якщо одне з базових прав громадян – обирати і бути обраним в органи влади - відсутнє. Саме тому, першочерговою вимогою єврокомісара зазначена потреба систематизації виборчого законодавства й усунення можливостей для маніпуляцій голосами виборців», - зазначив Бондарчук.

Довідка УНІАН. Опозиція наполягає, що обрана у травні 2008 року Київрада VI скликання, яка відпрацювала свій 5-річний термін, з 2 червня є нелегітимною. Опозиція вимагає призначити вибори мера столиці та депутатів Київради на кінець 2013 року.

30 травня Конституційний Суд оприлюднив рішення, за яким вибори до місцевих рад, а також сільських, селищних і міських голів, обраних на позачергових виборах, відбудуться одночасно на всій території України в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень рад чи голів, обраних на чергових виборах 31 жовтня 2010 року.

Оприлюднюючи резолютивну частину рішення, заступник голови КС Сергій Винокуров зазначив, що вибори до місцевих рад, обраних на позачергових виборах, мають відбуватися 31 жовтня 2015 року для уніфікації строків проведення усіх чергових виборів в Україні.

Водночас 9 серпня Окружний адміністративний суд визнав Київську міську раду та повноваження секретаря міськради Галини Гереги легітимними до наступних виборів.

3 вересня Київський апеляційний адміністративний суд залишив у силі постанову Окружного адмінсуду, якою продовжено повноваження Київради та її депутатів до 2015 року.