Київ. 15 жовтня. УНІАН. Колишній кандидат у народні депутати на виборах 2012 року від ВО «Батьківщина» у 94-му виборчому окрузі Віктор Романюк переконаний, що завтра з’їзд «Батьківщини» ухвалить рішення про повторне висунення його кандидатом у 94-му окрузі, де 15 грудня відбудеться повторні вибори до парламенту.

Про це Романюк сказав на прес-конференції в УНІАН під час скайп-зв'язку з Італії, де він перебуває.

Романюк наголосив, що технічно готовий на відстані вести виборчу кампанію.

Відео дня

Він зауважив, що до виборів не повернеться в Україну, бо розуміє, що буде затриманий і відправлений до Лук’янівське СІЗО.

“Завтра відбудеться з'їзд ВО “Батьківщина”, де мене буде висунуто офіційно кандидатом по 94-му окрузі”, - сказав Романюк.

Коментуючи на прохання УНІАН публікації деяких ЗМІ про те, що з’їзд “Батьківщини” може висунути кандидатом у 94-му окрузі народного депутата минулого скликання Остапа Семерака, оскільки Романюк відсутній в Україні, він відповів: “Щодо дій Семерака, я їх не берусь ні трактувати, ні коментувати”.

Разом з тим Романюк нагадав, що на минулорічних виборах в окрузі №94 за нього проголосували близько 40 тис. виборців.

«Я зараз знаходжуся в тій системі координат, що як чесна і порядна людина — в мене іншого варіанта просто немає, адже 40 тисяч громадян мені довірили представницький мандат», - сказав він.

На уточнююче запитання, чи повернеться він в Україну під час виборчої кампанії, тобто до 15 грудня 2013 року, Романюк нагадав про рішення суду щодо його затримання.

“І грубо кажучи, якщо я сьогодні повертаюся в Україну, то відразу опиняюсь на Лук'янівці. Вести передвиборну кампанію з Лук'янівки мені буде дуже складно”, - підкреслив Романюк.

Він наголосив, що технічно готовий вести свою виборчу кампанію з Італії.

«Це буде одна з найяскравіших кампаній в Україні — технології, підходи і методи, які я буду застосовувати, будуть вперше застосовані в Україні», - сказав Романюк.

Як повідомляв УНІАН, у березні 2012 року Романюка, який на парламентських виборах у жовтні 2012 року був конкурентом кандидата від Партії регіонів Тетяни Засухи у 94-му окрузі, було затримано в Мілані за поданням українських правоохоронних органів.

За даними МВС, стосовно Романюка відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 (привласнення чужого майна в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України.

Романюк на виборах у ВР переміг Засуху з відривом майже у 10 тис. голосів, проте після ряду судових розглядів Центрвиборчком визнав недійсними результати виборів в окрузі № 94.

29 березня Романюка за рішенням суду було звільнено з міланської в'язниці.

15 липня Апеляційний суд Мілана відмовив Україні в екстрадиції Романюка.

26 вересня Романюк подав до Європейського суду з прав людини скаргу з приводу незаконності рішення слідчих органів України щодо його затримання.