Київ. 11 жовтня. УНІАН. Стабільне проходження опалювального сезону в Києві поставлене під загрозу через борги «Київенерго» за спожитий газ, відсутність необхідних запасів мазуту і бездіяльності влади.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив екс-міністр палива і енергетики України (2005-2006 рр.) Іван Плачков.

«Ніколи місто не входило в опалювальний сезон з такою великою проблематикою, як сьогодні, причиною якої є, можливо, і якась діяльність на найвищому рівні, я маю на увазі уряд і природно - міську владу. Сьогодні місто входить в опалювальний сезон з боргом за газ десь близько (тільки «Київенерго» винні за газ 2,1 млрд грн) 2,5 млрд грн», - сказав Плачков.

Відео дня

За його словами, цей борг сформувався через некомпенсовану різниці в тарифах на теплову енергію в розмірі близько 1,5 млрд грн і заборгованість бюджетних організацій перед «Київенерго» - також близько 1,5 млрд грн.

Погасити ці борги, на думку екс-міністра, має столична влада.

Крім цього, Плачков звернув увагу на відсутність необхідних запасів мазуту в Києві.

«Навіть у найважчий час – 90-і – початок двохтисячних років Київ входив в опалювальний сезон із запасом мазуту не менш як 100 тис. тонн. На сьогоднішній день в «Київенерго» є лише 50 тис. тонн мазуту – це на 5-8 днів», - сказав екс-міністр.

«Ці моменти свідчать про неправильний, несерйозний, непрофесійний і невідповідальний підхід як міської влади, так і урядових органів, до майбутнього опалювального сезону», - сказав він.

У свою чергу, колишній мер Києва (1995-1996 рр.) Леонід Косаківський заявив, що ситуація з опаленням у столиці плачевна вже зараз.

«Незважаючи на бадьорі рапорти про стахановські темпи підключення, ми бачимо, що ситуація насправді виглядає по-іншому - до багатьох будинків киян обіцяне тепло так і не дійшло. Навіть там, де «Київенерго» виконало свою роботу – подало тепло на вхід будинків, жеки і внутрішньобудинкові мережі виявилися нездатні їх прийняти», - сказав Косаківський, відзначивши, що влада не вирішує проблеми боргів і координації роботи з підготовки до опалювального сезону, а замовчує їх.

За словами також присутнього на прес-конференції екс-голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Івана Салія, бездіяльність київської влади в даній ситуації може призвести до зриву опалювального сезону в столиці.

«Насправді, криза у владних кабінетах на Хрещатику породила холод у квартирах киян, установах освіти, науки тощо. Київська дійсність тут унікальна. Такого управління і безвідповідальності немає ні в європейських столицях, ні у США», - сказав Салій.

Він закликав український уряд і київську владу не нехтувати проблемами опалювального сезону і вирішити їх в найкоротші терміни.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства, станом на 7:30 ранку 11 жовтня в Києві опалюється вже 10,5 тис. (96,1%) житлових будинків, тоді як показник підключення житла до опалення на всій території України становить 98,2%.

На початку цього тижня компанія «Київенерго» заявила, що не має достатньої кількості коштів для самостійного фінансування нинішнього опалювального сезону через непогашені борги минулих років.

«Київенерго» повідомила, що станом на 1 жовтня заборгованість компанії перед НАК «Нафтогаз України» становила 2,1 млрд грн, тоді як загальна заборгованість споживачів за спожиту теплову і електричну енергію перед «Київенерго» досягає 2,263 млрд грн, а некомпенсована різниця в тарифах на теплову енергію - 1,588 млрд грн.