Київ. 10 жовтня. УНІАН. В Україні утворюється об’єднання "Демократичні профспілки України" як альтернатива існуючим профспілковим організаціям, які здебільшого довели свою неефективність.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомили ініціатори утворення ДПУ - голова профспілки працівників галузі земельних відносин України Дмитро Філіпчук і голова Всеукраїнської профспілки "Народна солідарність" Олексій Кляшторний.

"Існуючі профспілкові об’єднання з різних причин показали свою бездієвість. Профспілки в основній своїй масі належать до Федерації профспілок України і повністю підконтрольні та керовані адміністраціями підприємств. Тому ми вирішили створити незалежну розгалужену організацію профспілок", - сказав Філіпчук. Він пояснив, що на відміну від існуючих профспілкових об’єднань, ДПУ не матиме одноосібно представленого керівника, а керуватиме діяльністю об’єднання колегіальний орган на кшталт ради директорів, яку представлятимуть представники з інших профспілкових організацій, які увіллються до ДПУ.

Відео дня

"Кожен, хто прийде до нас, буде відчувати себе комфортно - він працюватиме на рівних із всіма. Ми ставимо за мету активізувати захист прав трудящих всіма доступними законом засобами. Якщо треба - активізувати протестні акції", - зазначив Філіпчук.

За його словами, до нового об’єднання вже увійшли три всеукраїнські профспілкові організації і дві регіональні, ще декілька висловили бажання приєднатися найближчим часом. Крім того, Філіпчук зазначив, що в перспективі ДПУ планує налагодити контакти та співпрацювати з міжнародними профспілковими об єднаннями.

У свою чергу Кляшторний висловив думку, що для захисту прав працівників держава повинна звернути увагу на діяльність власників підприємств щодо виконання ними задекларованих зобов’язань. "Якщо власник не спроможний виконати взяті зобов’язання, то підприємство має бути повернуто державі, а потім продано тому, хто дійсно може його розвивати. Підприємства мають знаходитися в руках тих, хто вміє їх розвивати, забезпечувати людей роботою, а бюджет - надходженнями", - наголосив Кляшторний.