Київ. 10 жовтня. УНІАН. Італійська компанія SITI-B&T GROUP і Агентство розвитку та інтернаціоналізації італійських компаній Італії в Україні закликають Національний банк і Міністерство юстиції України звернути увагу на невиконання банками і судами своїх прямих зобов'язань.

Як розповів під час прес-конференції в агентстві УНІАН фінансовий директор SITI-B&T GROUP Клаудіо Форлані, між SITI-B&T GROUP і українською компанією АТЕМ уже 8 років триває судова колізія. Зокрема, за його словами, через несплату українським замовником коштів за одержане обладнання та технології SITI-B&T GROUP зазнала збитків на суму понад 2,8 млн євро.

Представник компанії розповів, що 40% фінансових зобов'язань АТЕМ було оформлено у вигляді емітованих компанією векселів, ще 60% - через гарантії, забезпечені АКБ «МТ-Банк». У 2005 році правонаступником його став АКБ «Індустріалбанк». Але ні поетапної виплати коштів за обладнання, ні виплати за векселями в терміни, прописані в договорі, не відбулося.

Відео дня

«Починаючи комерційну діяльність із нашим українським контрагентом, ми були впевнені в тому, що банківська система України грає за тими ж правилами, за якими грають банківські інститути в усьому світі. Коли ми одержали за поставлене нами обладнання банківську гарантію «Індустріалбанку», то були впевнений, що платіж буде здійснено. Коли ми зіткнулися з тим, що, на жаль, банк відмовився виконувати взяті зобов'язання, ми були змушені звернутися до міжнародного арбітражу для захисту наших інтересів», - розповів Форлані.

Як зазначалося на прес-конференції, Міжнародний арбітражний суд при Міжнародній торговій палаті в Женеві зобов'язав банк виконати умови гарантій. Правомочність цього рішення визнана і Верховним судом Швейцарії. Проте Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя ухвалив, що міжнародні правові норми в Україні повинні виконуватися інакше.

«Міжнародний арбітражний суд у Женеві виніс ухвалу на нашу користь. Це рішення було оскаржено представниками «Індустріалбанку». Вищий суд Швейцарії також виніс ухвалу, яка підтверджувала рішення арбітражного суду Женеви. Тому я хочу звернутися до Національного банку України: чи знає він, яка ситуація складається з тим, що українські банки не виконують пряму функцію – гарантування платежів. Також ми звернулися до судової системи України з проханням виконання рішення, винесеного Міжнародним арбітражним судом і судом Швейцарії…», - сказав Форлані. Водночас, за його словами, «запорізький суд ухвалив, що рішення має виконуватися інакше».

«Це суперечить Нью-Йоркській міжнародній конвенції. Ми хотіли б запитати у міністра юстиції: чи знає він, як поводиться судова система України з іноземними інвесторами?», - зазначив він.

Форлані також підкреслив, що довіра бізнесу є ключовим принципом світової практики.

«На жаль, у нашому випадку довіра не мала місця. Конкретний приклад може підірвати довіру до українського бізнесу, держави Україна. Ця практика свідчить про те, що не треба йти в Україну й займатися комерційною діяльністю», - додав він.

«Наступного тижня, 16 жовтня, відбудеться засідання в запорізькому суді. Я сподіваюся, що ухвалу буде винесено неупереджену», - додав представник іноземної компанії.

Форлані також висловив надію, що під час саміту у Вільнюсі Україна покаже, що вона захищає права іноземних інвесторів так само, як вітчизняного бізнесу.