Київ. 8 жовтня. УНІАН. Компанія ТОВ "Арт-майстер" - розробник клієнтського програмного забезпечення доступу до державних реєстрів - вважає, що в збої роботи держреєстрів винні державне підприємство "Інформаційний центр" і Міністерство юстиції України.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказали керівники компанії.

Так, керівник департаменту проектного менеджменту ТОВ "Арт-майстер" Олексій Поган підкреслив, що після 1 жовтня, коли робота всіх реєстрів Мін‘юсту була припинена, в ЗМІ з'явилися повідомлення спочатку про хакерську атаку, а потім про нібито втручання в роботу реєстрів компанії - розробника.

Відео дня

За його словами, все це не відповідає дійсності, оскільки ТОВ "Арт-майстер" не має доступу до самих реєстрів, а займалося лише розробкою «програмної оболонки» для його ведення.

Як сказав Поган, насправді 1 жовтня закінчувалася дія ліцензійних ключів, необхідних для продовження роботи програми-оболонки для держреєстрів, і в Мін‘юсті знали про це, але не зробили ніяких дій для вирішення проблеми.

Зокрема, Поган зазначив, що ТОВ "Арт-майстер" як розробник цього програмного забезпечення мало одержати гроші, які не платилися ще з травня за виконану роботу, і тому держреєстри припинили свою роботу автоматично після 1 жовтня.

За словами адвоката компанії Михайла Рєзника, замість того, щоб погасити заборгованість перед компанією, невідомі особи впровадили 1 жовтня в програмне забезпечення «патч», який дає змогу користуватися програмою без перевірки достовірності клієнтського програмного забезпечення і відключає інші компоненти системи безпеки.

Він повідомив, що ТОВ "Арт-майстер" через суд відстоюватиме свої авторські права, а також вимагати виплатити заборгованість від ДП "Інформаційний центр" і Міністерства юстиції України.

Як підкреслив адвокат, у компанії розуміли, що відбувається її «виштовхування» з ринку ІТ і розробників програмного забезпечення.

«Ми чекаємо, що в подальшому буде зроблено спроби привласнення програмного забезпечення, яке є об'єктом авторського права ТОВ «Арт-майстер», - сказав Рєзник.

В.о. директора ТОВ "Арт-майстер" Олексій Ковальський заявив, що програмне забезпечення (патчі), поширене у відкритому доступі від імені ДП "Інформаційний центр" і Міністерства юстиції для відновлення роботи користувачів з держреєстрами, хоч саме і не здійснює ніяких протиправних дій, але відсутність перевірки автентичності програмного забезпечення значно полегшує можливість втручатися в роботу реєстру і вносити туди зміни.

Як наголошується в прес-релізі ТОВ "Арт-майстер", фахівці компанії виявили, що інсталяція даного програмного забезпечення на автоматизоване робоче місце користувача вносить ряд змін до системи безпеки.

«Застосування на комп'ютері користувача даного патча (який, по суті, є файлом-зломщиком) створює всі умови для підключення до реєстрів шкідливого програмного забезпечення з метою несанкціонованого втручання, аж до внесення змін до держреєстрів», - зазначають в компанії і нагадують, що доступ до інформації в реєстрах Держінформ‘юсту мають близько 27 тис. користувачів (включаючи нотаріусів) і 9 тис. 700 установ.

Компанія "Арт-майстер" як розробник програмного забезпечення клієнтського доступу до держреєстрів у черговий раз заявляє про те, що знімає з себе всю відповідальність за збереження інформації, доступної в держреєстрах, оскільки розроблене нею програмне забезпечення було несанкціоновано зламане.

У ході прес-конференції керівники компанії надали ЗМІ копії документів, з яких видно, що міністр юстиції Олена Лукаш і тимчасовий виконувач обов'язків директора Держінформ‘юсту Леонід Богданов достовірно знали, що 1 жовтня 2013 року відбудеться повна зупинка роботи єдиних і державних реєстрів України, і на думку ТОВ "Арт-майстер", свідомо допустили цю ситуацію.

«Ми готові надати представникам ЗМІ і компетентним органам всю інформацію, включаючи документи і копії листів, що підтверджують наші заяви», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 3 жовтня заступник генерального директора ДП «Інформаційний центр» Вадим Хоруженко в коментарі УНІАН заявив про рейдерське захоплення державних реєстрів.

За словами Хоруженка, йдеться про 18 втрачених держреєстрів, серед яких одним з основних є реєстр прав власності на нерухомість, а також дані про шлюби, народження, смерті.

За словами Хоруженка, маючи такі дані, «нечисті на руку люди» можуть їх легко використовувати в своїх цілях, оскільки перевірити достовірність документів у зв'язку з втратою реєстру фактично неможливо.

У відкритому зверненні «Інформаційного центру» наголошувалося, що «з 1 жовтня 2013 року роботу всіх реєстрів Міністерства юстиції було припинено».

Того ж дня міністр юстиції Лукаш заявила, що державні реєстри «не постраждали і є неушкодженими», оскільки жодні сторонні особи не мали до них доступу.

7 жовтня Міністерство юстиції повідомило, що станом на 14.00 створено всі умови і технічні можливості для відновлення роботи всіх єдиних і державних реєстрів. Згідно з повідомленням, СБУ за наслідками проведеної перевірки підтвердила повноту і цілісність всіх реєстрів. Мін‘юст також стверджує, що просочування інформації з персональними даними громадян України не сталося.

У міністерстві нагадали, що роботи з відновлення функціонування держреєстрів велися з 1 жовтня. Роботу Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень і Державного реєстру речових прав було частково відновлено 3 жовтня, а в повному обсязі ці реєстри запрацювали 4 жовтня