Київ. 8 жовтня. УНІАН. Представники музичної індустрії України закликають уряд розробити чітку програму захисту інтелектуальної власності і розвитку відносин у цій сфері, зокрема з державними регуляторами, з метою ефективного захисту прав власників інтелектуального продукту і виходу України із списку найбільших піратських країн світу.

Відповідну заяву в ході прес-конференції в УНІАН озвучили голови об'єднань видавців і музичних продюсерів України.

На їхню думку, сьогодні в Україні немає чіткої програми захисту авторських прав, а Міністерство науки і освіти як державний орган, уповноважений формувати державну політику в цій сфері, виконує свої регуляторні функції не повною мірою, що веде до зниження інвестиційної привабливості будь-якої сфери діяльності, так чи інакше пов'язаної із створенням інтелектуального продукту.

Відео дня

«Проблема захисту інтелектуальних прав - у відсутності єдиної державної політики в цій сфері. Формально цю політику має формувати Міносвіти, а впроваджувати - Агентство із захисту прав інтелектуальної власності. Але політики немає, чиновники регулярно змінюються, і в результаті інвесторові немає сенсу вкладати гроші у те, що не захищене і гроші не повертає», - зазначив у ході прес-конференції директор Коаліції виконавців і продюсерів України Дмитро Прикордонний.

За його словами, сьогодні в Україні фактично зруйнована система захисту інтелектуальної власності в музичній індустрії. «Зруйновано колективне управління інтелектуальною власністю, зокрема в музичній індустрії, ніхто не веде роботу з правовласниками. У нас немає законів про захист інтелектуальної власності в інтернеті, що вкрай важливо», - підкреслив експерт.

У свою чергу директор Асоціації музичної індустрії Ігнат Бережний зазначив, що дискусії про захист інтелектуальної власності важливі вже тому, що на цьому будується економічне зростання будь-якої країни. «Дослідження, проведені в Європейському Союзі, свідчать про те, що 39% ВВП Євросоюзу формують галузі, засновані на створенні власного інтелектуального продукту», - сказав Бережний.

За його словами, Україні дорікають у піратстві і включають до переліку найбільших порушників авторських прав не стільки через обсяги розповсюдження піратської продукції, скільки через відсутність державної політики в цій сфері. «Коли ми говоримо про те, що нам ставлять у провину піратство, слід розуміти, що мають на увазі відсутність державної політики у сфері захисту інтелектуальної власності», - підкреслив Бережний.

За словами експертів, на даному етапі роль держави не зводиться лише до того, щоб виписати правила функціонування ринку і потім самоусунутися. «Ми не раз говорили про те, що потрібно зробити, і ми сходилися на думках. Але ми не бачимо руху в потрібному напрямку. І тому ми звертаємося до Кабміну із закликом змінити відповідальне міністерство і, можливо, і забрати питання захисту інтелектуальної власності від Міносвіти і передати до якоїсь іншої структури», - сказав Прикордонний.

Як повідомляв УНІАН, в кінці травня Сполучені Штати Америки почали розслідування проти України щодо дотримання прав інтелектуальної власності і визначили Україну як пріоритетну іноземну країну для моніторингу. США побачили загрозу у використанні урядом піратського програмного забезпечення, у піратстві в інтернеті, а також у непрозорому і нечесному адмініструванні діяльності агентств з управління авторськими і суміжними правами.

У червні компанія «Google Україна» запропонувала створити Комітет з питань інтелектуальної власності (авторського права) при Інтернет Асоціації України (ІНАУ).