Київ. 4 жовтня. УНІАН. Правозахисники Ігор Гаркавенко та Андрій Діденко закликають народних депутатів і прокуратуру розслідувати факти тотальних знущань над ув’язненими в Харківській колонії № 25.

З відповідною заявою вони виступили сьогодні на прес-конференції в УНІАН, коментуючи спробу самогубства, вчинену через знущання, засудженим за вбивство київського судді Сергія Зубкова Сергієм Павличенком, якого направили відбувати 13 років покарання в цю колонію.

За словами Гаркавенка, про жорстоке знущання над засудженими в цій колонії вдається дізнатися тільки від тих людей, які відбули покарання і вже звільнилися, оскільки ті, хто перебуває в колонії, зараз ніколи нікому не скажуть, що відбувається у колонії.

Відео дня

"Те, що сталося із Сергієм Павличенком, це не виключення, а жорстке правило. І кожен засуджений знає, що в Україні найгірших, ніж у Харківській області, умов утримання, жорстокого поводження з людьми в колоніях немає. А 25-та колонія серед них за цими показниками - "зразково-показова", - сказав Гаркавенко.

Він повідомив, що за інформацією, яку вдається отримувати правозахисникам, в цій колонії за вказівкою керівництва ув’язнених не лише б’ють за будь-яку найменшу провину, але й гвалтують гумовими кийками, на морозі напівроздягнених обливають холодною водою і примушують стояти, "поки одяг не висохне", змушують працювати весь тиждень по 16 годин, не виплачуючи грошей і даючи замість них по п’ять пачок цигарок і невелику кількість чаю тощо.

У свою чергу правозахисник Діденко зазначив, що не лише ця колонія, але й вся закрита від суспільства українська пенітенціарна система, яка фактично є "державою у державі", це - налагоджена індустрія, яка працює на збагачення окремих конкретних осіб у цій системі.

"Ми вимагаємо прийняття по цій колонії, по її керівництву безпрецедентних заходів розслідування і покарання із забезпеченням повної конфіденційності показів тих, хто розповість, що насправді відбувається в колонії", - наголосили правозахисники.