Київ. 3 жовтня. УНІАН. Народний депутат України від Партії регіонів Вадим Колесніченко вважає, що у разі отримання доказів участі кримських татар у військових діях на території Сирії, їх необхідно буде притягнути до кримінальної відповідальності.

Про це він заявив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН на тему: «Війна в Сирії та її наслідки для України».

Колесніченко зазначив, що дії США стосовно Сирії є спробою створення нового світового порядку та диктатури озброєної сили, яка переважає над будь-якими людськими принципами. Він також назвав позитивом те, що в ситуацію втрутилась РФ.

Відео дня

“Однак, хвилює те, що в подіях, які відбуваються на сьогоднішній день, приймають участь громадяни України – кримські татари. Я розумію, що кримський Меджиліс відхрестився від того… Але якщо представники кримських татар приймали участь у війні на території Сирії проти законного уряду, нас це повинно насторожувати і хвилювати. Це говорить про те, що наші громадяни є незаконослухняними, а в результаті це можна по-різному трактувати. Я хочу, аби керівництво Сирії розуміло, що Україна до цих громадян не має жодного відношення. Український уряд і українська влада всіляко підтримує мирне вирішення цього конфлікту, який був внесений в Сирію зовні”, - наголосив Колесніченко.

Депутат також зауважив, що у разі, якщо будуть обгрунтовані докази і підтвердження участі громадянина України як найманця у воєнних діях на території Сирії, він докладе всіх зусиль, аби цю людину було притягнуто до кримінальної відповідальності.

“Я зроблю все залежне від себе, і ми залучимо всіх наших парламентаріїв, щоб дана людина була притягнута до кримінальної відповідальності… Ми зробимо все від нас залежне, аби він був жорстко покараний, і щоб ми змогли виявити мережу вербувальних пунктів”, - наголосив Колесніченко

Він також зауважив, що політика сили – це політика в нікуди.

“США отримали урок, що не так все просто і не так все, як їм хочеться. Я радий, що в 21 столітті ми змогли надати холодний душ агресорам. Звичайно, хотілось би, щоб долю Сирії вирішили її громадяни, але не під контролем автоматів, доларових вливань. Якби в Сирію зайшли американські війська і розтоптали Сирію як дрібну країну, то, мабуть, завтра було б зрозуміло, що про демократію в нашому світі, говорити не доводиться”, - наголосив він.

Водночас голова ГО “Народний собор” Ігор Друзь, який також був присутній на прес-конференції, заявив, що уряд Сирії визнавав увесь світ.

“З лідером цієї країни обнімались всі західні лідери, нерідко хвалили його, говорили, що він гідно веде свою країну, і раптом після падіння Лівії Захід говорить, що це тоталітарний диктатор, що ця людина винна у всіх смертних гріхах, що вона нібито застосовувала хімічну зброю. Це звучить дивно. Як ми розуміємо Президент Сирії Башар Асад - ніякий не диктатор, його соціальна підтримка є величезною. Ми розуміємо, наскільки є широка допомога тероризму, але Асад тримається і демонструє справжню мужність”, - наголосив він.

Друзь також висловив стурбованість з приводу інформації про участь кримських татар у воєнних діях на території Сирії.

Він зауважив, що РФ стає оплотом миротворчості, що продемонструвало її ставлення до ситуації навколо Сирії.