Київ. 3 жовтня. УНІАН. Запорізькі адвокати Вікторія Харчук і Федір Чесняк просять Генеральну прокуратуру України відкрити кримінальне провадження за фальсифікацію в 2010 році кримінальної справи стосовно підприємця з Бердянська Самвела Мартиросяна.

Як заявили адвокати сьогодні на прес-конференції в УНІАН, відповідну заяву направлено на ім'я генерального прокурора Віктора Пшонки. Також адвокати направили заяву до Вищої ради юстиції з проханням притягати до дисциплінарної відповідальності суддів Апеляційного суду Запорізької області, які з невідомих причин більше дев'яти місяців не призначають до розгляду апеляційну скаргу на вирок Мартиросяну - п'ять років позбавлення волі (умовно).

За словами Харчук, вирок її підзахисному було винесено Орджоникідзевським районним судом Запоріжжя 12 грудня минулого року за нібито зберігання і збут героїну, який, за словами адвоката, йому підкинули. Як зазначила адвокат, фальсифікації кримінальної справи, "призначенням" і показанням свідків передували погрози на адресу Мартиросяна з боку тепер уже колишніх посадовців запорізької міліції. "Він став комусь на заваді і йому заявляли, що якщо не покинеш країну, то посадимо у в'язницю, підкинувши наркотики. Що й трапилося", - сказала Харчук. У результаті, адвокатам вдалося добитися для свого підзахисного мінімального покарання, але оскільки воно не пройшло апеляційну інстанцію і не набрало чинності, Мартиросян продовжує знаходитися під вартою в СІЗО, маючи тяжке захворювання - зоб 3-го ступеня. Харчук пояснила, що апеляцію на вирок подали обидві сторони процесу: прокуратура - у зв'язку з м'якістю, і сторона захисту - у зв'язку з незаконністю засудження.

Відео дня

Продовжуючи тему, адвокат Чесняк повідомив, що 1 жовтня мало відбутися судове слухання апеляції, проте, після прибуття до суду, йому і його колезі заявили, що матеріали справи нібито затребувані для вивчення до Вищого спецсуду, чого бути не може до набрання вироком чинності. У той же час, як зазначив Чесняк, в спецсуді їм сказали, що прокурор області звернувся до суду з проханням змінити підсудність "для всебічного і об'єктивного розгляду скарги" до Апеляційного суду Донецької області. "Крім того, що нас не повідомили про це, ми вважаємо, що такий крок робиться спеціально - здоров'я Мартиросяна може не витримати перевезень за 250 кілометрів із Запрозького СІЗО в Донецьк і назад, і, таким чином можна буде приховати всі сліди фальсифікації справи", - сказали адвокати.

При цьому вони додали: "Стосовно Мартиросяна вчинено злочин у змові з групою осіб: невідомим замовником, оперативниками, експертами, свідками, прокуратурою і суддями. Ми хочемо не лише виправдати підзахисного, а й хочемо, щоб надалі припинилися фабрикації подібних справ, якщо Україна називає себе європейською країною і хоче стати членом ЄС".