Київ. 3 жовтня. УНІАН. Державне казначейство України блокує кошти територіальних громад, що не дає змоги місцевим владним структурам своєчасно виплачувати зарплати і ставить під загрозу початок опалювального сезону.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники органів місцевого самоврядування трьох українських міст, а також представники громадських організацій.

«Незважаючи на те, що ці кошти сьогодні знаходяться на рахунках міського бюджету, скористатися фактично ними можна лише в якомусь процентному співвідношенні. Через це ми маємо таку проблему, як відсутність підрядчиків на багато видів робіт, які сьогодні вкрай необхідні населенню, – ремонт дахів, доріг, освітлення, дитячих садків. Це ті проблеми, які потрібно вирішувати сьогодні, і ті проблеми, за які громада заплатила живими грошима, які, підкреслюю, є на рахунках», – повідомив мер Бахчисараю Костянтин Рубаненко.

Відео дня

Як заявив на прес-конференції депутат Харківської обласної ради Іван Варченко, Держказначейство також має величезні заборгованості перед місцевими громадами Харківської області.

«По Харкову з весни цього року тягнеться казначейська заборгованість у межах 200 млн. грн, і це досить відчутно. І вона не збільшується і не зменшується. Вона так і залишається вже чотири або п'ять місяців», – сказав Варченко, зазначивши, що, за його даними, така заборгованість по всій Україні становить близько 25 млрд грн.

За словами координатора громадського руху «Загальна справа» Олександра Данилюка, через дії Держказначейства соціальні виплати проводяться невчасно, а початок опалювального сезону ставиться під загрозу.

«Заборгованість з соціальних виплат, хоч це не є питанням органів місцевого самоврядування, насправді вже перевищує 1 млрд грн. Якщо ми говоримо про тих бюджетників, які працюють на комунальних підприємствах, які знаходяться на утриманні місцевих рад, фактично заборгованість складає величезні суми, і в деяких регіонах люди по п'ять, по чотири місяці не одержують зарплату», – сказав Данлюк.

«У багатьох містах сьогодні є проблеми з забезпеченням освітлення вулиць. Багато хто з мерів заявляє, що будуть серйозні проблеми з підготовкою до опалювального сезону. Проблеми справді серйозні, і вони вказують на одну дійсно серйозну проблему – це те, що на сьогодні центральний бюджет вирішив всі свої проблеми шляхом такого от негласного секвестру місцевих бюджетів», – додав він.

Присутня на прес-конференції мер Рави-Руської Ірина Верещук зазначила, що подібні проблеми існують і на Західній Україні, і закликала владу втрутитися на законодавчому рівні.

«У нас є питання до влади: чому відсутні на сьогодні закони, які б не дозволяли органам Держказначейства робити те, що сьогодні відбувається? Це позиція Рави-Руської, і мене підтримують наші колеги у Львівській області», – заявила вона.

Як повідомляв УНІАН, дефіцит державного бюджету України в січні-серпні 2013 року становив 34,753 млрд грн, що в 2 рази більше дефіциту за підсумками аналогічного періоду минулого року в 16,655 млрд грн.

Разом з тим, за інформацією екс-міністра фінансів, народного депутата від фракції УДАР Віктора Пинзеника, доходи державного бюджету в серпні становили 21,3 млрд грн, що на 24,4% менше за аналогічний показник минулого року і є тривожним бюджетним сигналом.

«З наведених даних очевидно, що оцінки можливого невиконання бюджету і відповідно збільшення дефіциту погіршуються», - підкреслив екс-міністр фінансів. На його думку, недобір коштів може становити до 35-40 млрд грн, що вимагає від уряду вживання заходів для запобігання небезпечній бюджетній ситуації.

Раніше Пинзеник прогнозував, що недобір коштів до держбюджету за підсумками 2013 року становитиме 25-30 млрд грн.