Київ. 2 жовтня. УНІАН. Підприємець Олександр Попов, який постраждав від дій бізнес-партнерів, вважає незаконними рішення Подільського райсуду Києва, якими його викрадачів відпустили з-під варти.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, суддя, у провадженні якої знаходиться ця справа, “грубо порушує законодавство України”. Як сказав Попов, справа розглядається з червня 2012 року, а трьох з чотирьох підозрюваних випущено з-під варти необгрунтовано. Бізнесмен просить Президента України узяти справу на особистий контроль.

Відео дня

Попов розповів, що його дружина скінчила життя самогубством у зв'язку з тиском на неї людини, яка була другом їх сім'ї і з яким вони перетиналися в бізнесі. За його словами, сім'я мала ряд взуттєвих магазинів, зокрема в місті Олександрія Кіровоградській області. Він підкреслив, що тоді не було заведено справу про доведення до самогубства. Попов стверджує, що в серпні 2011 року його “було викрадено і вивезено в ліс 4 невідомими людьми” на замовлення нібито цього самого колишнього друга сім'ї. Як стверджує Попов, погрожуючи йому смертю і смертю членів його сім'ї, від нього вимагали написати боргову розписку на суму 1 млн. 200 тис. грн, що відповідало 150 тисячам доларів. Він цю розписку написав, але спеціально неправильно вказав прізвище свого колишнього друга, на чиє ім'я і писалася боргова розписка.

Було затримано 4 підозрюваних у викраданні, а колишній друг зараз на підписці про невиїзд. Попов стверджує, що суддя, яка веде справу, порушує законодавство, зокрема, ухвалила рішення про звільнення з-під варти 3 із 4 підозрюваних.

У свою чергу директор юридичної компанії “Нікітін, Овсянников і партнери”, адвокат Віктор Овсянников вважає, що “в цій справі є видимі якісь моменти, які дають привід сумніватися в неупередженості правосуддя”. “Те, що стосується звільнення з-під варти підозрюваних, і ухвал, які виносила суддя, то це викликає подив, оскільки під час звільнення з-під варти, під час зміни запобіжного заходу завжди суддя повинен керуватися Кримінально-процесуальним кодексом України, де чітко передбачено, що змінити запобіжний захід можна лише у разі, якщо змінилися якісь обставини у справі”, - додав він.

При цьому адвокат підкреслив: “Але, як відомо з матеріалів справи, підозрювані особи перебували на території України незаконно, у них немає місця роботи, немає міцних якихось соціальних зв'язків і у будь-який момент вони просто можуть покинути територію України і стануть недосяжними для українського правосуддя”. Овсянников сказав, що “на практиці рідко звільнялися такі особи з-під варти”.

Він також повідомив, що їх звільнення з-під варти мотивувалося погіршенням стану здоров'я, але в документах “із слідчого ізолятора на адвокатські запити говориться, що ці особи не зверталися взагалі за медичною допомогою”.