Київ. 2 жовтня. УНІАН. Пенсіонери-чорнобильці, які ведуть підприємницьку діяльність у Київській області, звернулися до Президента та уряду України з проханням допомогти владнати конфлікт, що виник із Пенсійним фондом у місті Біла Церква.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила виконавчий директор Ліги підприємців Білоцерківщини, підприємець-чорнобилець, пенсіонер Людмила Яценко.

«Ми просимо Президента, наш уряд знайти компроміс у вирішенні питання, щоб люди не втратили віру в закон і змогли владнати конфлікт», - сказала вона.

Відео дня

За словами Яценко, підприємці-чорнобильці через деякий час після виходу на пенсію дізналися про наявність боргу за єдиним соціальним внеском і про штрафи, які потрібно виплатити через його несплату.

«Коли я виходила на пенсію, мені сказали, що все добре, привітали з тим, що я тепер пенсіонер і ні про які борги не говорили. Про них я дізналася через півроку. Тоді ж мені пред'явили штраф», - розповіла підприємець-чорнобилець, пенсіонер Ірина Глущенко.

За даними Яценко, Пенсійний фонд пояснює затримку в повідомленні про наявність боргу збоєм у електронній системі. Також представники Пенсійного фонду в Білій Церкві порекомендували пенсіонерам звертатися до судів, щоб довести неправомірність накладення штрафів.

Яценко додала, що пенсіонери Білої Церкви стурбовані наявністю таких штрафів, сума яких залежить від терміну заборгованості: для деяких пенсіонерів штраф становив 2 тис. грн, а для деяких - 16 тис. грн. Яценко повідомила, що в разі невирішення проблеми найближчим часом пенсіонери-чорнобильці планують влаштувати акцію протесту, а також можуть зовсім відмовитися вести підприємницьку діяльність у Білій Церкві.

«Я боюся, що люди після здачі документів (на ведення підприємницької діяльності - УНІАН) не повернуться в легальну підприємницьку діяльність», - підкреслила вона.

Яценко додала, що така проблема була виявлена лише в Білій Церкві, що можна пояснити внутрішніми ініціативами в Пенсійному фонді Білоцерківського району.

Як повідомляв УНІАН, підприємці Білої Церкви виступили за ініціативу щодо зниження єдиного соціального внеску до 15% і провели ярмарок майстрів на підтримку цієї ініціативи.

Пенсійний фонд України в січні-серпні 2013 року зібрав 123 млрд грн платежів за єдиним соціальним внеском, що на 0,8% більше плану надходжень і на 6,5% більше показника січня-серпня 2012 року.

Із 1 жовтня 2013 року Міністерство доходів і зборів України приступило до адміністрування єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування у зв'язку з набуттям чинності змін до Податкового кодексу, прийнятих Верховною Радою в липні цього року.