Київ. 2 жовтня, УНІАН. Парламент і уряд України повинні створити нову нормативно-правову базу, яка б регулювала сферу видачі громадянам будь-якого документа.

Про це заявив член правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Владимир Батчаєв на прес-конференції в УНІАН.

Експерт підкреслив, що причини літнього колапсу з оформленням і видачею закордонних паспортів пов'язані із законодавчою базою, норми якої не дають можливості захистити права громадян, які хочуть одержати адміністративні послуги від Державної міграційної служби України. За його словами, ця служба “є одним з найбільш злісних порушників закону про адміністративні послуги”. Він підкреслив, що вона не показує громадянам “на підставу чого, яким чином, за яку плату можна одержати послугу”.

Відео дня

Батчаєв підкреслив, що ця служба з березня 2013 року спростила роботу для своїх співробітників і тепер посадовці міграційної служби не повинні складати опис документів, які приймають від громадян, а в результаті потім неможливо довести, що ти здав всі необхідні документи, наприклад, для того, щоб у ВВІРі одержати запрошення для в'їзду іноземця до України.

Батчаєв підкреслив, що закон про адміністративні послуги зазначає, що заборонено вимагати від громадян надання довідок та іншу будь-яку інформацію, яка знаходитися у віданні державних органів влади. За його словами, на місцях співробітники ДМС “змушують громадян самостійно оформляти довідки про несудимість, хоч повинні самі перевіряти цю інформацію”.

Батчаєв, сказав, що “саме співробітники міграційної служби наполегливо примушували відвідувачів скористатися послугами підприємства “Документ”, яке повинне надавати консультаційні послуги, надавати допомогу в підготовці так званого «пакета документів» для отримання тієї чи іншої послуги. «В принципі, ідея хороша, але на практиці, підприємство “Документ” послуги громадянам не надає і разом з тим за ці ненадані послуги потрібно платити чималу суму”, - підкреслив експерт. Він навів приклад вклеювання фотографій у внутрішній паспорт. За його словами, “відділ міграційної служби направляє громадян сплатити 30 грн, а з серпня - 25 грн у “Документ” за консультацію і надання бланку для вклеювання фотографії в паспорт після досягнення 25 і 45 віку. А що тут потрібно консультувати? Вклеювання фотографії має бути безкоштовним”. Він вважає, що це підприємство має бути ліквідоване, оскільки “Документ”- це “непотрібний і дорогий для нас посередник”.

У той же час Батчаєв підкреслив, що “не слід обвинувачувати в усіх бідах міграційну службу, оскільки в проблемах обслуговування громадян в паспортних підрозділах винні не вони, а це, перш за все, недоробки парламенту і уряду, оскільки досить вже латати документи 1994-1995 років, а потрібно встановити зрозумілі для кожного правила ігри”. При цьому він підкреслив, що “людина не повинна звертатися до суду, щоб дізнатися елементарне, - скільки коштує паспорт”.

Експерт Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Сергій Швець підкреслив, що існують схожі проблеми і з Міністерством внутрішніх справ під час надання адміністративних послуг. За його словами, там немає чіткої інформації про послуги, які надає міліція. Зокрема, неможливо знайти ні інформаційних, ні технологічних карток за надання послуг автомобільною інспекцією. Швець підкреслив, що на сьогодні поза правовим полем знаходяться послуги, що надаються міліцією, з оформлення власності на зброю.