Київ. 30 вересня. УНІАН. Громадські організації, які захищають права автомобілістів, готуються провести 15 жовтня акцію протесту зірвати плани уряду підвищити акциз на бензин. Про це на прес-конференції в УНІАН заявили керівник Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності Олександр Данилюк і голова Всеукраїнської профспілки таксистів України Василь Попик.

«15 жовтня буде проведено попереджувальну, коротку акцію, учасники якої захищатимуть свої права. Швидше за все, ми заблокуємо рух в урядовому кварталі», - повідомив Данилюк. «Ми готові співпрацювати з урядом, але лише за умови повної відвертості і прозорості механізму проведення акцизної політики, щоб ми чітко розуміли, на що витрачають наші гроші», - додав Попик.

Крім того, Данилюк є засновником ініціативи «Автофронт», яка покликана захищати права автомобілістів. За словами Даниюка, станом на 30 вересня поточного року більш як 5 тис осіб вже приєдналися до цієї ініціативи і повністю готові до участі в акції-протесті 15 жовтня.

Відео дня

"Уряд намагається нас переконати, що погані дороги - це наслідок дешевого бензину. Очевидно, що погані дороги - наслідок безпрецедентного розкрадання податків, які ми з кожного літра платимо. Ми вимагаємо прозорого збору і витрат акцизів з палива, які, будучи фактично дорожнім збором, повинні йти виключно на будівництво і ремонт доріг", - підкреслив Данилюк.

За словами учасників прес-конференції, навесні цього року уряд активно обговорював плани підвищення акцизу на бензин і навіть підготував два відповідні законопроекти, проте під тиском громадськості влада поки що не наважилася подавати ці проекти законів до Верховної Ради.

Одним з головних лобістів підвищення акцизу на паливо, за словами Данилюка, є генеральний директор «Укравтодору» Євген Прусенко. При цьому Данилюк повідомив, що 27 вересня відбулася зустріч голови «Укравтодору» з прем'єр-міністром Миколою Азаровим, головною темою якої було підвищення акцизу на бензин.

«Але щойно українські автомобілісти оприлюднили інформацію про проведення протесту, чиновники миттєво відреагували, спростувавши угоду між прем'єр-міністром і головою «Укравтодору», запевняючи, що підвищення акцизів на бензин не буде», - сказав Данилюк, додавши, що його насторожують регулярні заяви Азарова про те, що погана якість українських доріг – результат дешевого бензину.

Данилюк також звернув увагу на те, що останнім часом з невідомих причин надходження від сплати акцизів до державного бюджету скоротилися на 36-40%, зокрема, за офіційними даними Міністерства фінансів, вже в 2013 році державний бюджет недоотримав 10 млрд грн від сплати акцизів, хоч споживання палива не дуже скоротилося.

У зв'язку з цим на прес-конференції було запропоновано посилити громадський контроль за цільовим використанням коштів, одержаних від збору акцизу на паливо.

Як повідомляв УНІАН, протягом 2013 року голова «Укравтодору» Євген Прусенко не раз заявляв про необхідність підвищення акцизів на нафтопродукти, щоб таким чином збільшити надходження коштів на ремонт і будівництво автодоріг.

За даними «Укравтодору», на сьогодні в Україні акциз на бензин становить 198 євро за тонну, тоді як у європейських країнах - 550-900 євро за тонну. Акциз на дизельне пальне залежно від вмісту сірки в Україні становить 46-98 євро за тонну, а в Європі - 400-700 євро за тонну.

У квітні міністр інфраструктури Володимир Козак заявив про те, що Мінінфраструктури готове подати на розгляд уряду і парламенту законопроект про підвищення акцизу на паливо, який на сьогодні залишається одним з найнижчих в Європі. Проте пізніше в Мінінфраструктури уточнили, що проект закону є лише одним з можливих рішень питання залучення додаткових коштів для розвитку автомобільних доріг країни, але зовсім не єдиним.

Акциз на нафтопродукти було запроваджено в 2011 році, до цього діяв транспортний збір з кожного автовласника.