Київ. 27 вересня. УНІАН. Адвокат Адама Осмаєва, обвинуваченого в підготовці у 2012 році замаху на Володимира Путіна, побоюється, що винесений у Росії 4 вересня вирок другому обвинуваченому у цій справі - Іллі П’янзіну, ляже в основу вироку її підзахисному.

Про це адвокат Осмаєва Ольга Черток заявила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами Черток, суд і оголошення вироку П’янзіну проходив у Росії в закритому режимі і не відомо, на яких саме доказах був побудований. «Тому у мене є побоювання, що цей вирок ляже в основу вироку Осмаєву, який винесе одеський суд. Бо якщо в обвинувальному вироку, винесеному в РФ, йтиметься про те, що пан П’янзін вину визнав і сказав, що разом з Осмаєвим готував замах, то суд може визнати це дійсним доказом», - сказала адвокат.

Відео дня

Водночас вона висловила переконаність, що на відміну від російського, український суд буде об'єктивний, про що на цьому етапі свідчить той факт, що судові засідання проходять у відкритому режимі і суд ретельно вивчає всі матеріали справи.

У свою чергу дружина Осмаєва Аміна Окуєва звернулася до Президента України Віктора Януковича, як гаранта дотримання Конституції, з проханням забезпечити неупереджений і об'єктивний розгляд справи її чоловіка, не допустивши втручання іноземних держав і їхніх спецслужб на хід судового процесу.

«Є надія, що на відміну від Росії, український суд буде об'єктивним і неупередженим, що він ретельно вивчить матеріали справи і винесе постанову, виходячи з наявних у справі доказів, а не керуватиметься якоюсь політичною доцільністю. Зокрема, хотілося б вірити, що винесений судом Російської Федерації вирок Іллі П’янзіну не матиме для суддів визначального значення, що вони вважатимуть важливим лише встановлені беззаперечні факти», - йдеться в оголошеній заяві Окуєвої.

У свою чергу сам Осмаєв через свого адвоката передав журналістам копію заяви, адресованої Раді адвокатів України, в якій просить вжити заходів до свого колишнього адвоката Михайла Непорожнього, який проти його волі був приставлений до нього як захисник. На думку Осмаєва, Непорожній діяв за попередньою змовою із співробітниками СБУ і на користь сторони обвинувачення сприяв фабрикуванню кримінальної справи. Зокрема, як зазначає Осмаєв, цей адвокат не брав участі в жодній слідчій дії, а протоколи про їх проведення підписував після їх завершення. Крім того, за словами Осмаєв, Непорожній регулярно намагався нав’язати йому вину за невчинений злочин, що виражалося у вигляді порад, домовленостей підписати документи на користь сторони обвинувачення і спробах залякати видачею спецслужбам Росії.

Як повідомляв УНІАН, у лютому 2012 року спецслужби Росії і України повідомили про затримання в Одесі злочинців, які перебували в міжнародному розшуку. За версією слідства, екстремістську групу з трьох молодих людей (вихідців з Чечні Осмаєва, Руслана Мадаєва і уродженця Казахстану Іллі П’янзіна), які організували конспіративну базу в одній з одеських квартир, вдалося виявити і знешкодити в січні-лютому минулого року після того, як у житлі випадково спрацювала саморобна бомба. В результаті вибуху почалася пожежа і Мадаєв загинув. П’янзін і Осмаєв були затримані правоохоронними органами України. Згодом П’янзіна на запит Генеральної прокуратури Російської Федерації було видано російській стороні.

За даними спецслужб, з показань затриманих стало відомо, що вони готували замах на Путіна в Москві, який мав відбутися одразу після березневих виборів Президента Росії.

10 вересня Москміськсуд засудив до 10 років ув’язнення П’янзіна, визнавши його винним у підготовці замаху на Путіна.

14 серпня 2012 р. Апеляційний суд Одеської області виніс постанову про видачу правоохоронним органам РФ 31-річного Осмаєва. Проте Європейський суд з прав людини рекомендував владі України не видавати затриманого Росії, і процес екстрадиції підслідного до РФ було припинено.

Осмаєв неодноразово заявляв, що дав визнання в підготовці замаху під тиском і тортурами.

22 серпня 2013 року адвокат Осмаєва Ольга Черток заявила, що її підзахисний наполягає, що причиною вибуху в Одесі взимку 2012 року був газ.

1 жовтня Приморський районний суд Одеси продовжить процес у справі Осмаєва, звинуваченого в підготовці замаху на Путіна.