Київ. 26 вересня. УНІАН. Британський власник київського торговельного центру «Глобус», група компаній London&Regional звернулися до української влади з проханням відновити її контроль над цим ТЦ і не допустити незаконного відчуження активу.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив генеральний директор London&Regional Ленард Себастіан.

«Контроль над нашим центром було захоплено. Це захоплення було нелегальним. Сьогодні ми тут зібралися, щоб звернутися до посадовців в уряді, які б допомогли нам повернути нашу власність і ті активи, які у нас забрали незаконним шляхом», - сказав Себастіан.

Відео дня

«Ми звертаємося до Президента України, прем'єр-міністра, міністра внутрішніх справ, до голови Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню і захопленню підприємств, до прокурора міста Києва і генерального прокурора України з проханням повернути нам у власність наші активи», - додав він.

У ситуацію навколо торговельного центру, розташованого в центрі Києва на Майдані Незалежності, вже втрутилося посольство Великої Британії в Україні. Присутня на прес-конференції перший секретар Посольства Кріна Лавері зазначила, що британське представництво всіляко допомагатиме компанії London&Regional у відновленні її законних прав.

«Від імені Британського посольства я можу сказати, що бізнес-клімат в Україні нехороший. Якщо ви подивитеся на індекс Європейської бізнес асоціації, то ви побачите, що, на жаль, показник України не покращав. Ми дуже стурбовані тією ситуацією, що склалася навколо компанії London&Regional, і тією ситуацією, що склалася навколо їх власності – торговельного центру «Глобус»», - сказала Лавері, зазначивши, що британське і міжнародне співтовариство ретельно розгляне цей випадок і зробить свої висновки.

Також вона зазначила, що труднощі в розслідуванні цієї справи послужать поганим сигналом для зарубіжних компаній, які хотіли б інвестувати в Україну.

Як повідомив директор компаній London & Regional в Україні Святослав Ільченко, в ніч з суботи на неділі, з 21 на 22 вересня, невідомі особи захопили центри управління постами торговельного центру й анулювали картки доступу співробітників, після чого і було втрачено контроль над центром. Він також заявив про захоплення документів ТЦ і печатки.

Старший партнер юридичної компанії «КМ Партнери» Олександр Мінін пояснив, що контроль над торговим центром було захоплено після винесення судової постановии, яка відновлювала на посаді нібито колишнього директора ТЦ. Проте власники «Глобуса» стверджують, що ця фізособа ніколи раніше не обіймала посаду керівника їхнього торгового центру.

«Формальною причиною захоплення стало нібито поновлення директора підприємства «Глобус» рішенням Солом’янського суду Києва від 16 вересня. У цій ситуації формально має місце трудовий спір, але його використовують як привід для фактичного встановлення контролю над активами підприємства», - сказав Мінін.

Він також зазначив, що це рішення вже оскаржено в судовому порядку в апеляційному суді.

Довідка УНІАН. ТЦ «Глобус» - перший в Україні торговельно-виставковий комплекс міжнародного класу, площею більш як 35 тис. кв. м, що приймає близько 70 тис. відвідувачів в день. Був введений в експлуатацію в 2001 році на Майдані Незалежності в центрі Києва.

Власниками ТЦ «Глобус» виступають три юридичні особи: ТОВ «Ділайт», ТОВ «Ділайт Плюс» і ТОВ «Ділайт Сіті», які належать компанії London&Regional.

Компанія «Лондон енд Ріджинал» (London&Regional)  - одна з найбільших приватних європейських компаній, що спеціалізується на інвестиціях в нерухомість в восьми країнах, загальний обсяг інвестицій - 6 мільярдів Євро. Власниками компанії є брати Іан та Річард Лівінгстони.

Серед визначних об`єктів, якими володіє компанія, є готелі «Трафальгар», «Парк Лейн» та «Грін Парк» в Лондоні, «Хілтон» у Франкфурті, «Радіссон» в Цюріху, «Фермонт» та «Колумбус» в Монте Карло, новозбудоване місто «Панама Пацифіко», офісні центри в Варшаві, Москві, Петербурзі.

З 2007 року компанія працюює в Україні, придбавши відомий торговельно-виставковий комплекс «Глобус», бізнес-центр «Поділ Плаза» та промислові рефрижераторні склади.

Розташований в самому центрі столиці України, торговельно-виставковий комплекс «Глобус» є першим в Києві комплексом міжнародного класу і його ринкова вартість оцінюється у 200 мільйонів доларів. Придбання комплексу у українських власників стало можливим за участі кількох великих європейських банків, зокрема PBB (Deutsche Pfandbriefbank), який є публічною фінансовою установою Німеччини.