Київ. 25 вересня. УНІАН. У Києві презентовано культурно-освітній проект «Планета «Місто».

На прес-конференції в УНІАН народний артист України Володимир Горянський, який є ініціатором проекту та автором ідеї, повідомив, що «Планета «Місто» - це фотокадри, на яких відомі городяни діляться емоціями та спогадами про події, які сталися з ними у різних місцях Києва.

За його словами, на сьогодні 35 людей беруть участь у проекті.

Відео дня

«Але це ще не межа, адже багато людей кажуть: а чого ви нам не телефонуєте?. Хоча це неможливо, бо це пов’язано з технікою, з часом. Тому в мене є надія, що проект матиме продовження», - наголосив Горянський.

Він зазначив, що проект є не архітектурним, а емоційним, і хочеться представити Київ «через людину, через якусь історію, через якусь емоцію, яка, можливо, і змінила її життя».

Генеральний продюсер проекту Ксенія Щавинська, яка є співавтором ідеї, повідомила, що планується проведення великої фотовиставки наприкінці листопада - початку грудня. «А після фотовиставки сподіваємося опублікувати фотоальбом, де будуть фотографії місць Києва з історіями людей, пов’язаними з цими місцями», - сказала вона.

Щавинська висловила надію, що фотоальбом буде «випущений до квітня».

Вона також повідомила, що планується встановити скульптуру киянина, і це вдасться зробити до вересня наступного року.

За словами Щавинської, даний проект є соціальним, він не фінансується політиками і великими кампаніями. «Ми б хотіли, щоб кияни взяли участь максимально у цьому проекті, тому планується оголошення конкурсу в соціальних мережах, де б звичайні люди розказали нам свої історії, виставили фотографії, пов’язані з Києвом», - наголосила вона та висловила сподівання, що у проекті братимуть участь «хоча б 70 людей».

У свою чергу народна артистка України Ніна Матвієнко, яка є учасником проекту, назвала його цікавим. За її словами, важливо, щоб люди побачили «історію нашого Києва».

Як сказала Матвієнко, вона була здивована, коли до неї надійшла пророзиція взяти участь у проекті, і подумала: «Невже байдужість відступає в такі блатні часи?».

За словами учасниці проекту, народної артистки України Ольги Сумської, важливо зберегти красу Києва, особливо його історичних місць, від руйнування, від забудови, і проект сприятиме цьому.

Автогонщик Олексій Мочанов, який є також учасником проекту, зазначив, що «Київ зараз дуже схожий на красивий старий автомобіль, який потрапив в аварію - впав з гори, перевернувся і так і стоїть». За словами Мочанова, на сьогодні віудсутня якась зрозуміла концепція, ідея того, як розвиватиметься місто.

Власниця ювелірного бренду Zarina Наталія Нетовкіна зауважила, що є щасливою, тому що бере участь в проекті. За її словами, важливо, щоб усі кияни підтримали проект, адже місто починається з кожного будинку, подвір’я.

За словами дизайнера Олени Голець, «кожна людина в Києві любить своє місто», і необхідно, щоб люди побільше дізналися про ті місця, де вони відпочивають, працюють. Вона запропонувала, щоб Київ був представлений у проекті «скульптурою жінки, адже вся Європа їде до нас, щоб подивитися на красу українських жінок».

Як сказала оперна співачка Олена Гребенюк, Київ для неї став рідним містом, хоча вона народилася у Баку. «Мені хочеться розвивати наше місто, хочеться зробити все для того, щоб воно було світлим, теплим», - сказала вона.

За словами директора інституту «Міськцивільпроект» Андрія Малафєєва, важливим є те, що проект приверне увагу «до проблем життя міста».

Серед учасників проекту також народні артисти України Олександр Пономарьов, Ірина Білик, Юрій Рибчинський, Роман Балаян, Олена Філіп'єва, заслужений артист України Гарік Кричевський, власник компанії «Герц» Олександр Ротов, письменник Андрій Курков, футболіст Андрій Гусін, олімпійський чемпіон Денис Силантьєв.