Київ. 24 вересня. УНІАН. Представники інтересів АТ «Парекс банк», акціонерами якого є Латвійська Республіка і Європейський банк реконструкції та розвитку, а також організація орендарів київської фірми "Екста" просять генерального прокурора Віктора Пшонку втрутитися у ситуацію із намаганням у шахрайський спосіб заволодіти нерухомим іпотечним майном у центрі столиці та приміщеннями фірми одним із колишніх співзасновників мережі "Мега-Макс" та рядом інших осіб.

З відповідною заявою сьогодні на прес-конференції в УНІАН виступили радник управління Дирекції реструктуризації кредитів країн СНД Володимир Іванов, адвокат Олексій Філатов та представник інтересів фірми "Екста", адвокат Віктор Петруненко.

За словами Філатова, у 2007 році "Парекс банк" двома частинами надав "Мега-Макс" кредит на загальну суму 6,9 млн євро під особисту поруку його співзасновників. Більше того, один із них, Віктор Світовенко, у якості заставного майна виставив нежитлове приміщення у Києві на вул. Шота Руставелі, 1.

Відео дня

За словами адвоката, до 2010 року тіло кредиту і відсотки по ньому позичальником сплачувалися справно, а потім грошові надходження раптово припинилися. Як зазначив Філатов, "з’ясувалося, що пан Світовенко, намагаючись не повертати кредит, заявив , що власником торгових площ по вул.Шота Руставелі є всі мешканці цього будинку  і на цій підставі намагався визнати договір іпотеки недійсним. Суд визнав невідповідальність таких  вимог." Тоді,  за словами адвоката, позичальник розробив низку маніпулятивних схем із залученням судових органів з метою відчуження заставного майна на підставних осіб. Коли ж кредитор оскаржив близько 20 судових рішень, вигравши їх, вказана особа сфальсифікувала відкриття кримінального провадження, за яким інша підставна особа визнала себе винною у підробці документів на право власності на заставне приміщення, у результаті чого суд визнав недійсним договір про заставу нерухомості за банківським кредитом. Наразі судове рішення оскаржується у судах вищих інстанцій.

У свою чергу Іванов, коментуючи ситуацію, сказав: "Як абсолютно доброзичливий і порядний кредитор, ми прийшли і інвестували в економічні процеси в Україні великі кошти. Ми не порушили як банк жодного із взятих на себе зобов’язань. І сьогодні ми зіткнулися із ситуацією, коли через ряд маніпуляцій ми опинилися під загрозою втрати грошей".

«Ми не можемо відмовитися від боротьби за свої права, - продовжив він, - але ситуація склалася дуже і дуже тривожна. Як мінімум, я можу сказати, що доти, доки ситуація не вирішиться благополучно, ніяких планів щодо додаткового інвестування в Україну і мови бути не може».

Крім того, Іванов запевнив, що представники інтересів латвійського банку вважають важливим для себе не приховувати наявну інформацію про ситуацію - у тому числі від колег, учасників фінансового ринку, акціонерів Європейського банку реконструкції та розвитку. "Ми не претендуємо на нерухоме майно. Ми претендуємо тільки на одне - якщо люди взяли гроші і обіцяли їх повернути, то вони повинні це зробити, і на цьому питання буде закрито. Ми дуже сподіваємося, що це приватний випадок, непорозуміння. І фактично ми апелюємо до вищих судових інстанцій і Генеральної прокуратури звернути на цей випадок увагу", - зазначив Іванов.

Продовжуючи тему, адвокат Петруненко повідомив, що такі самі шахрайські способи та схеми позичальник В.Світовенко та ряд його компаньйонів запустили по відношенню до нерухомого майна фірми "Екста" на вул. Шота Руставелі, 11. За словами Петруненка, 9 липня цього року Господарський суд своїм рішенням визнав за Організацією орендарів фірми право власності на це майно, яке пізніше, 11 серпня, підтвердив Київський апеляційний господарський суд.

Однак, як зазначив адвокат, за зверненням Віктора Світовенка було відкрито сумнівне з юридичної точки зору кримінальне провадження, що нібито невідомі особи підробили документи на право власності, але суд закрив провадження за терміном давності.

На переконання Петруненка, запровадження та реалізація шахрайських схем не була би можливою без сприяння цьому високопосадовців прокуратури Печерського району та слідчого Печерського райуправління столичної міліції. Враховуючи викладене, адвокат зазначив, що ним разом із представниками організації орендарів фірми "Екста" на ім’я генпрокурора та прокурора Києва направлено заяви з проханням вжити відповідних заходів щодо вказаних осіб.

"На нашу думку, вже можна говорити не тільки про виникнення, але й про легітимізацію у правовому полі країни цього вкрай небезпечного явища, що становить загрозу як правовій системі, так і порядку ведення бізнесу в Україні", - наголосив Петруненко.