Київ. 19 вересня. УНІАН. В Україні реалізовуватимуть проекти, спрямовані на популяризацію екологічної культури і роздільного збирання сміття серед населення.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив президент Асоціації заготівників і переробників вторсировини Віталій Ворох.

Зокрема, планується реалізація трьох екологічних проектів: «Не сміти», «Не забудь посадити дерево» і «Зробимо Україну чистою!».

Відео дня

«Проект «Не сміти» - це освітній проект, який триватиме 2 роки. Мета проекту – перевести Україну на роздільне збирання сміття. У цьому проекті ми працюємо в трьох напрямах. Перший напрям – залучити лідерів громадської думки, включаючи зірок, щоб вони звертали увагу країни на цю проблему. Друге – це залучити сміттєперероблювальні заводи до встановлення контейнерів для роздільного збирання і скуповування сміття, замість того, щоб воно нагромаджувалося на звалищах. І третій напрям – це популяризація роздільного збирання в школах і вишах», - сказав Ворох.

Як зазначила координатор проекту «Зробимо Україну чистою» Оксана Тюпа, проект передбачає залучення населення до прибирання парків, доріг.

«Ми проводитимемо акцію «Зробимо Україну чистою» 12 квітня 2014 року. Цього дня ми запрошуємо всіх громадян вийти з нами на всеукраїнське прибирання. Цей проект об'єднує всю Україну і велику кількість волонтерів (на попередню таку акцію вийшло більш як 150 тис. українців з 400 населених пунктів). Наступного року ми заявляємо загальну кількість людей - близько 300 тис. (хоча насправді ми сподіваємося, що їх буде більше 1 млн.) у 800 населених пунктах», - сказала Тюпа, зазначивши, що цей проект об'єднає громадські організації, адміністративний сектор і комерційні організації.

У свою чергу проект «Не забудь посадити дерево», за словами співорганізатора проекту Сергія Полівара, покликаний збільшити кількість зелених насаджень у населених пунктах України.

«Проект покликаний збільшити висаджування дерев, збільшити зелене покриття України. План розрахований більше на залучення корпоративних структур, бізнес-структур до своєї корпоративної соціальної відповідальності. Цього року, я думаю, що більш як 10 великих міст приєднаються до цієї акції, вийдуть більш як 20 компаній, які висадять близько 5 тис. дерев», - сказав Полівар, зазначивши, що акція пройде 19 жовтня.

Він додав, що цей проект є частиною міжнародної ініціативи Clean Up the World, який покликаний збільшити висадку зелених насаджень на всій планеті.

Учасники прес-конференції також наголосили на необхідності проведення масштабної інформаційно-просвітницької кампанії для підвищення екологічної культури серед населення в 2013-2015 роках.

Довідка УНІАН. За даними Мінрегіону, в Україні за 2012 рік утворилося близько 59 млн. куб. м побутових відходів (або близько 13 млн. тонн), які захоронюються на 6,7 тис. звалищах і полігонах загальною площею понад 10 тис. га.

В Україні переобтяжено 334 звалища (5% від загальної кількості), а 878 (13%) полігонів не відповідають нормам екологічної безпеки. Потреба в будівництві нових полігонів становить більш як 670 одиниць. Найбільша потреба в будівництві нових полігонів - у Запорізькій області (58 одиниць) і в Дніпропетровській області (57 одиниць).