Київ. 19 вересня. УНІАН. Експерти вважають, що якби нині діюча Конституція виконувалась, то, можливо, не було б потреби її змінювати.

Про це експерти сказали в агентстві УНІАН на спеціальному експертному засіданні Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього» на тему: «Нова Конституція та євроінтеграція України».

«Головна проблема нашої Конституції не в тому, що вона погана, вона була позитивно оцінена європейською спільнотою, і якби вона послідовно виконувалася, то, можливо, не було б потреби у її зміні», - сказав суддя Конституційного суду України у відставці Микола Козюбра.

Відео дня

Суддя Конституційного суду України у відставці Микола Савенко у свою чергу зазначив, що внесення певних змін потрібно, але цей процес має бути виваженим. «На сьогодні наша Конституція в цілому не виконується. Ми спостерігаємо на законодавчому рівні розширення повноважень Президента, хоча його повноваження визначені Конституцією України і не можуть коригуватися законами. На мій погляд, на сьогодні варто звернути більшу увагу на виконання положень чинної Конституції, яка отримала позитивну оцінку», - сказав він.

Директор центру політико-правових реформ Ігор Коліушко зазначив, що не бачить з боку керівництва держави і багатьох опозиційних політиків бажання виконувати Конституцію. «Для мене, як для юриста, це основне свідчення того, що не буде виконуватися і майбутня Конституція», - сказав він.

За словами Коліушка, конституційна реформа може бути успішною тільки тоді, коли докладаються всі зусилля для виконання чинної Конституції. «Поки є можливість знайти спосіб як виконувати Конституцію, її треба виконувати. І коли цього не демонструє насамперед влада, тоді перспективи реформи Конституції мені видаються дуже сумними», - додав він.

Науковий консультант українського центру економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова Микола Мельник вважає, що на сьогодні немає необхідності ухвалювати нову Конституцію. «На сьогодні нову Конституцію ухвалювати не потрібно, для цього не існує об'єктивних підстав та об'єктивної потреби», - сказав він, додавши, що зміни, якщо вони потрібні, мають бути окремими.

«Конституційний процес, який сьогодні іде, є дуже важливим і справді може кардинально змінити ситуацію в державі, але він свідчить про те, що за нинішніх політичних і правових умов нова Конституція буде значно гіршою від тієї, яка є», - додав він.

Кандидат юридичних наук, один з авторів тексту Конституції України Віктор Мусіяка, зазначив, що «те, що називається концепцією внесення змін до Конституції - це є перший нарис намірів, які допустити неможливо». «Це проект наміру завершення процесу формування плебісцитарної монархії, через референдум закріпити всі можливі повноваження, які будуть сконцентровані на одній особі», - додав він.