Київ. 19 вересня. УНІАН. Понад 60% киян вважають, що вибори у столиці треба проводити у цьому році.

Такі дані соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення Комітету виборців України представив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова правління КВУ Олександр Черненко.

«Як показало опитування, 70% киян знають, що повноваження київської міської влади закінчилися 2 червня цього року, а понад 60% вважають, що вибори треба проводити негайно, ще у 2013 році», - зазначив він.

Відео дня

За словами Черненка, опитування також показало досить високу готовність мешканців столиці взяти участь у таких виборах – 53% точно прийдуть на дільниці і ще 28% скоріше за все збираються це зробити. На думку Черненка, "це доволі високий прогноз явки, особливо якщо врахувати, що в столиці традиційно один з найменших показників участі громадян у виборах".

Як зазначив Черненко, на запитання, хто перешкоджає негайному призначенню виборів мера столицы і Київської міської ради, 50,8% респондентів відповіли, що цьому перешкоджає Президент України, 48,2% - парламентська більшість, 9% - парламентська опозиція, 19,1% - голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов і 12,7% вважають, що призначенню виборів у столиці перешкоджає Київська міська рада.

Як зазначив Черненко, у такому самому порядку кияни дали відповідь на запитання, хто в першу чергу виграє від того, що вибори в Києві досі не призначені. Зокрема, 37,7% опитаних вважає, що виграє від цього Президент України; парламентська більшість – 36,1% опитаних; парламентська опозиція – 7,9%; голова Київської міської державної адміністрації – 27,5% і Київська міська рада – 19,5%.

Коментуючи отримані результати соцопитування, Черненко сказав: «Безвідносно до рейтингів політиків і партій, опитування показало, що кияни хочуть обирати собі легітимну владу і негайно. Тому ті, хто сьогодні відтерміновує вибори в Києві з метою до 2015 року покращити свій рейтинг, мають зрозуміти, що з кожним днем затягування з виборами в столиці вони лише втрачають популярність. І насамперед рейтинги втрачає влада, особливо, якщо ми говоримо про майбутні президентські вибори. Тому Президенту треба думати про призначення виборів у Києві і тим самим заробити певну прихильність киян до себе».

Опитування проводилося з 27 серпня по 9 вересня 2013 методом особистого інтерв‘ю (600 респондентів) та методом телефонного опитування (САТІ) (609 респондентів).

Статистична похибка вибірки не перевищує 2.9%.