Київ. 12 вересня. УНІАН. Адвокати Вікторія Харчук та Федір Чесняк заявляють про порушення прав засудженого бізнесмена з Бердянська Самвела Мартиросяна.

Про це захисники повідомили на прес-конференції в УНІАН.

Харчук стверджує, що справа проти її підзахисного сфабрикована і замовна.

Відео дня

“Почалося з того, що Мартиросяну у 2010 році запропонували виїхати з території України, інакше він сяде”, - стверджує захисниця, додавши, що відразу після відмови проти бізнесмена було порушено кримінальну справу. “Були підкинуті наркотики в дім... Був проведений обшук... У холодильник був підкинутий героїн. Також була підкладена граната у дитячі іграшки”, - розповіла Харчук.

Адвокат звернула увагу, що Мартиросяну було оголошено вирок в районному суді Запоріжжя — три роки позбавлення волі умовно, але підзахисного не було звільнено у залі суду, що передбачає законодавство при умовному покаранні, а направлено у СІЗО. Під час звернення адвокатів в апеляційний суд Харчук повідомили, що тут апеляція не може розглядатись, оскільки вирок не підписаний суддею райсуду. Повернувшись в райсуд, адвокат дізналась, що справу повернуто на повторний розгляд. Після повторного розгляду Мартиросяну був винесений вирок — 5 років позбавлення волі.

“Мартиросян був незаконно затриманий, було повністю сфабриковано кримінальну справу, яка до цього дня перебуває на розгляді”, - сказала Харчук. Замовників вона не назвала, сказавши, що точно не знає, але стверджує, що справа контролюється представником судової інстанції в області.

За словами Харчук, Мартиросян перебуває у СІЗО вже близько 3,5 років і наразі стан його здоров’я дуже погіршився. “У нього дуже серйозні захворювання, які необхідно лікувати в стаціонарі і неможливо лікувати в умовах СІЗО. Ми неодноразово зверталися до керівництва СІЗО з тим, щоб його лікували в стаціонарі, але однозначної відповіді нам не дають, бо є команда і вона підтримується в СІЗО”, - заявила адвокат.

“За поданням Генпрокуратури було призначено три медичні комісії, щоб вивчити стан здоров'я Мартиросяна. Три комісії дали висновок, що дійсно потрібно його лікувати, але в цей час він продовжує перебувати в СІЗО, ніхто лікуванням не займається”, - відзначила Харчук.

Зі свого боку Чесняк повідомив, що Мартиросян має ендокринну хворобу та передраковий стан, а крім того, в нього підвищений тиск.

“Що стосується стану здоров’я, як написано у відповіді СІЗО: його стан здоров’я середньої тяжкості, але в будь-який момент може змінитися і закінчитися летальним результатом. Для СІЗО такий висновок - рідкість, але, тим не менш, вони констатують такий стан здоров’я та рекомендують доправити до спецілізованого медичного закладу для оперування”, - сказав він, додавши, що наразі в СІЗО Мартиросяну час від час при погіршенні стану здоров’я викликають швидку допомогу, яка просто робить уколи.

За словами Харчук, наразі розгляд справи Мартиросяна перебуває в апеляційному суді, і невідомо, скільки Мартиросяна ще утримуватимуть в СІЗО.

“Вже змінилась третя трійка суддів в апеляційному суді, бо судді, які порядні та законослухняні, відмовляються брати участь в апеляції. І в нас справа вже більше року перебуває в апеляційному суді без розгляду. Наразі розгляд призначений на 1 жовтня, але не гарантовано, що знову в нас хтось не захворіє, піде у відпустку тощо..”, - сказала адвокат.

Вона запевняє, що “дана кримінальна справа шита білими нитками, в справі не існує жодного доказу, жодного натяку, що Мартиросян мав відношення до даної кримінальної справи”. Захисники також зазначили, що Мартиросян весь час пише в різні інстанції, що невинний і не вчиняв порушення закону, але його звернення ігноруються.

“Своїми можливостями, якими наділені адвокати, ми нічого зробити не змогли. Ми розписуємося у своїй безпорадності на сьогоднішній день, бо система сильніша за нас. Ми закликаємо об’єднатися, щоб зламати систему”, - резюмував Чесняк.

Адвокати зазначили, що сподіваються цією прес-конференцією “сколихнути” ситуацію.

“Бо ця тема стосується кожного, не тільки Мартиросяна. Ніхто не захищений, будь-яка людина, якщо вона комусь неугодна, заважає, їй можуть підкинути наркотики, скласти протокол...”, - сказала Харчук.