Київ. 11 вересня. УНІАН. Документи, на підставі яких затверджено проект реконструкції Центрального гастроному в Києві, сфальшовані або видані незаконно.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявив голова Християнсько-народного союзу, народний депутат України ІІ-VI скликань Володимир Стретович.

За словами Стретовича, 26 квітня цього року директор Департаменту охорони культурної спадщини Мінкультури України Андрій Вінграновський дав погодження, що ніякої культурної цінності дана будівля не представляє і можна реалізовувати проект будівництва.

Відео дня

"Він це зробив на підставі схвалення президією Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури України Концепції реставрації, реабілітації та пристосування пам’ятки місцевого значення та реконструкції приміщень, які не є пам’яткою, по вул. Хрещатик/Б.Хмельницького, 40/1. Але цей протокол був сфальшований, оскільки питання щодо цієї будівлі на засіданні президії Науково-методичної ради не розглядали, а перенесли. Разом з тим з’явився протокол, яким визначено схвалити дану Концепцію", - стверджує Стретович.

Він наголосив, що має намір оскаржити цей сфальшований протокол у суді.

Голова партії ХДС нагадав, що пам’ятку архітектури за адресою: вул. Хрещатик/Б.Хмельницького, 40/1, в 2009 році було внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, а в Київському науково-методичному центрі з охорони, реставрації та використання пам`яток історії, культури і заповідних територій при Головному управлінні охорони культурної спадщини КМДА було виготовлено паспорт, в якому предметом охорони було визначено всі фасади будинку.

"Але вже в наступному році Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень Мінкультури України виготовив ще один паспорт на цю ж пам’ятку, в якому докорінно змінюється предмет охорони. Згідно з документом, предметом охорони залишаються лише декоративне оздоблення другого та третього поверхів "чолових" фасадів будівлі. В новому документі не йдеться, що цей об’єкт може бути охоронюваний, тобто ніякої цінності він не представляє", - наголосив Стретович.

Крім того, за його словами, НДІ на підставі нового паспорта розробив історико-містобудівне обґрунтування, згідно з яким дозволяється лишити від будівлі лише фрагменти фасадів та допускається будівництво на місці пам’ятки сучасної споруди висотою 12 надземних і 2 підземних поверхи.

"Тепер над Хрещатиком буде височити величезна споруда у 55 метрів. В той час як існуючим Генеральним планом Києва в Центральному історичному ареалі заборонено будівництво споруд вище, ніж 27 метрів", - наголосив Стретович.