Київ. 10 вересня. УНІАН. Виробляти сучасні українські танки "Оплот", прийняті на озброєння Збройними силами України в травні 2009 року, набагато краще, ніж продовжувати модернізувати танки Т-64.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив генеральний конструктор бронетанкового устаткування України в 1990-2011 рр., екс-керівник Харківського конструкторського бюро машинобудування імені О.О. Морозова Михайло Борисюк.

"Краще мати меншу кількість танків, але нинішнього рівня, як "Оплот". А тиражувати далі модернізацію Т-64 недоцільно", - сказав Борисюк.

Відео дня

При цьому він відзначив, що необхідно продовжувати вдосконалення "Оплоту" і випускати його в невеликих кількостях для комплектування армії.

"Краще мати в парку сухопутних військ 500 танків, але сучасного рівня, ніж безліч застарілих", - вважає Борисюк.

Разом з тим, за словами екс-генконструктора, виробляти достатню кількість танків і бронетранспортерів в Україні проблематично, оскільки для цього не вистачає потужностей. Тому підприємства бронетанкобудування в основному займаються модернізацією.

"Ми не могли і зараз не можемо випускати достатню кількість нових танків, таких як "Оплот", а модернізувати можемо в достатній і навіть надмірній кількості, оскільки це набагато дешевше", - пояснив Борисюк.

Крім того, на думку Борисюка, за допомогою "Оплоту" можна впродовж 20 років повністю укомплектувати сухопутні війська для захисту держави.

"Україні для захисту достатньо 10 танків "Оплот" на рік. Упродовж 20 років можливо створити сухопутні війська, здатні захищати країну", - наголосив він, додавши, що вартість виробництва одного такого танка становить близько 4 млн. у.о.

Присутній на прес-конференції директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак відзначив високий потенціал галузі бронетанкобудування в Україні.

"Якщо галузі дати правильний розвиток, то Україна здатна поставляти до 200 одиниць бронетехніки на експорт щорічно", - сказав він.

На прес-конференції Борисюк також презентував свою книгу "Броня крепка".

Довідка УНІАН. Танк «Оплот» (до прийняття на озброєння — Т-84У) створений на базі танка Т-80УД — український основний бойовий танк. Прийнятий на озброєння Збройних сил України 28 травня 2009 року. Від базової моделі — Т-84 - відрізняється установленням приладів прицілювання зарубіжного виробництва і збільшеними бортовими екранами. Розроблений Харківським конструкторським бюро машинобудування імені О.О. Морозова.

Михайло Борисюк — генеральний конструктор бронетанкового устаткування України в 1990-2011 році — екс-керівник Харківського конструкторського бюро машинобудування імені О.О. Морозова. Генерал-лейтенант, доктор технічних наук, професор, почесний доктор Харківського національного університету, дійсний член Академії кібернетичних наук.