Київ. 10 вересня. УНІАН. Впродовж роботи нинішньої Верховної Ради не подали жодного депутатського запиту 136 парламентаріїв із фракції Партії регіонів, 18 - із фракції «Батьківщина», 9 позафракційних, 4 - від КПУ.

Про це сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН аналітик Моніторингово-аналітичної групи “ЦИФРА” Тарас Фітьо.

При цьому він зазначив, що із фракції «УДАР» та «Свобода» кожен депутат хоча б раз подавав депутатський запит.

Відео дня

За словами експерта, невикористання народними депутатами із фракції ПР такого інструменту, як депутатський запит, можна пояснити тим, що “у фракції ПР є багато представників великого бізнесу, які не схильні використовувати якісь парламентські методи, але це не означає, що вони не працюють в своїх округах та не добиваються фінансування для своїх округів”.

Фітьо повідомив, що фракція Партії регіонів подала 319 депутатських запитів, фракція «Батьківщина» - 505, «УДАР» - 431, КПУ - 234, «Свобода» - 420, а позафракційні -110 запитів.

За його словами, лише 2% запитів - на соціальну тематику, а 3% - на політичну.

Він додав, що запити “в основному використовуються як контролююча функція”.

Фітьо поінформував, що було подано 1 тис. 393 індивідуальних запити і 626 колективних.

За його словами, 1200 запитів було подано депутатами, які пройшли за списками партій, і лише 819 були подані мажоритарними депутатами.

Він підкреслив, що левову частку, практично три четвертих всіх запитів, було подано до уряду країни і міністерств, а також до Генеральної прокуратури України.

“Така велика кількість запитів пояснюється тим, що ці органи мають можливість якось адекватно відповідати, реагувати, вживати дії для вирішення тих проблем, про які йдеться”, - зазначив експерт.

Фітьо додав, що до Президента України було подано лише 2 запити, які пройшли повністю всю процедуру (за їх підтримку має проголосувати 150 нардепів, а за направлення до Президента України – 226 - УНІАН), і вони були подані від КПУ.

Ще 13 запитів було подано до Адміністрації Президента України, сказав він.

Фітьо зазначив, що “така мала кількість запитів може пояснюватися тим, що є високий інституційний бар’єр, який стримує можливість, щоб більша кількість запитів була подана до Президента України”.

Експерт, говорячи про запити на регіональну тематику, зазначив, що дуже мала кількість запитів щодо проблем у Харківській, Луганській, Донецькій областях.

За його словами, це може пояснюватися тим, що, можливо, депутати, які представляють ці області, «використовують якісь інші неформальні практики для вирішення проблем».