Київ. 9 вересня. УНІАН. У Дніпропетровській області з метою мінімізації ризиків через проведення земельної реформи і зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення створено громадську організацію «Громадська платформа впровадження земельної реформи», яка проводить роз'яснювальну роботу серед сільського населення і в лютому 2013 року запустила гарячу лінію для проведення консультацій із земельних питань.

Про це на прес-конференції в УНІАН розповів перший заступник голови Дніпропетровської обласної ради Анатолій Адамський.

«У нас ще до початку дій реформістів створено громадську платформу земельної реформи. На сьогодні вона працює. У нас п'ять пілотних регіонів на рівні сільських районів, в яких працюють у напрямі земельної реформи працівники групи, до якої входять юристи», – сказав Адамський.

Відео дня

«У нас є гаряча телефонна лінія, за якою люди можуть одержати відповіді на свої запитання. Завдання наших юристів, які працюють в рамках нашого проекту, – це надати юридичну допомогу в оформленні документів й земельній сфері», – додала виконавчий директор «Громадської платформи» Олена Васильєва.

За словами консультуючого юриста «Громадської платформи» Раїси Василенко, найчастішими запитаннями, з якими люди зверталися на гарячу лінію, були проблеми з реєстрацією земельних ділянок, величезні черги в територіальних органах Державного земельного агентства, складнощі з реєстрацією і продовженням договорів оренди, несплата орендарем орендної плати тощо.

Працювати гаряча лінія для консультації із земельних питань в Дніпропетровській області буде до кінця поточного року.

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня 2011 року Верховна Рада продовжила до 1 січня 2013 року мораторій на продаж землі сільгосппризначення, проте вже через рік, 20 грудня 2012 року, набув чинності Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України», який продовжує мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2016 року.

Державне агентство земельних ресурсів 5 квітня опублікувало свій варіант проекту закону «Про оборот земель сільськогосподарського призначення», який встановлює правила, за якими повинен працювати ринок землі. Згідно із законопроектом, першочергове право на купівлю землі матиме державу і Державний земельний банк. Водночас юридичні особи покупцями бути не зможуть. Допрацьована версія законопроекту була представлена 5 липня п.р. Остаточна версія цього законопроекту повинна бути зареєстрована в парламенті до жовтня 2013 року.