Київ. 6 вересня. УНІАН. Адвокати сподіваються, що угорський суд задовольнить заяву колишнього народного депутата України Олександра Шепелєва та його дружини Галини щодо надання їм статусу біженців.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили адвокати подружжя Шепелєвих Олексій Волошин та Андрій Подосінов.

“Угорська сторона прийняла ті заяви, які були написана Олександром Шепелєвим і його дружиною Галиною. Тобто, прийняла їх до розгляду. Зараз чекаємо на рішення. Сподіваємося, що воно буде позитивним”, - сказав Волошин.

Відео дня

Водночас, він не зміг уточнити, коли саме має відбутися судовий розгляд з цього приводу.

У свою чергу адвокат Подосінов зазначив, що його підзахисна Галина Шепелєва, на його переконання, безпідставно притягується українськими правоохоронними органами до кримінальної відповідальності за статтею “шахрайство”. Адвокат пояснив, що Шепелєва обвинувачується в укладанні фіктивного договору з “Родовід Банком” на оренду, за яким вона начебто після перерахування грошей зняла з рахунку близько 19 мільйонів гривень. «Вона заявила під час допиту в режимі відео-конференції, що ніяких готівкових грошей від банку не отримувала, більше того, даний договір був предметом судових розглядів і цей договір визнано дійсним всіма судовими інстанціями України», - наголосив адвокат.

Також Подосінов назвав незаконною відмову українських правоохоронних органів зняти Шепелєву з міжнародного розшуку, оскільки слідству було надано відповідним чином завірені документи, які підтверджують місце знаходження Шепелєвої.

Крім того, як зазначив адвокат, батько її підзахисної, відповідно до рішення суду, перерахував грошову заставу в сумі 6 млн 161 тисяча гривень, яка була внесена як запобіжний захід.

Як повідомляв УНІАН, 28 січня 2013 року у МВС України заявили про оголошення в міжнародний розшук колишнього народного депутата Шепелєва за підозрою в привласненні майна в особливо великих розмірах і замаху на вбивство.

Відносно Шепелєва було відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191, а також ст. 15, ст. 115 Кримінального кодексу України.

За інформацією ЗМІ, Шепелєва було оголошено в розшук у справі про замах на життя екс-акціонера "Родовід Банку" Сергія Дядечка.

Шепелєв був обраний до Верховної Рад и VI скликання від БЮТ. 21 вересня 2010 року було оголошено про виключення з фракції БЮТ 28 депутатів, серед яких був і Шепелєв. У жовтні 2010 року Шепелєв увійшов до фракції Партії регіонів.

Також ЗМІ повідомляли, що Шепелєв є громадянином Канади.

5 липня цього року правоохоронні органи Угорщини надіслали українським колегам офіційне підтвердження про затримання в Будапешті Шепелєва.

За словами начальника Управління зв'язків з громадськістю МВС України Сергія Бурлакова, наразі українська сторона - Генеральна прокуратура, в першу чергу, - готуватиме необхідну документацію для екстрадиції Шепелєва до України.

У серпні Шепелєв звернувся з офіційною заявою до влади Угорщини, в якій просить надати йому статус біженця.

Зауважимо, що сьогодні, 6 вересня, міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко відбув з робочим візитом до Угорщини. Як повідомляє управління зв’язків з громадськістю МВС України, програмою візиту заплановані зустрічі Захарченка з міністром внутрішніх справ Угорщини Шандором Пінтером та керівництвом Національної поліції Угорщини. Зазначається, що сторони обговорять питання співробітництва українських та угорських правоохоронців у боротьбі з транснаціональною злочинністю, а також аспекти взаємодії у сфері забезпечення громадської безпеки.