Київ. 3 вересня. УНІАН. З 12 по 15 вересня відбудеться 20-й ювілейний Форум видавців у Львові, але окремі його заходи розпочнуться вже з 9 вересня.

Про це президент "Форуму видавців" Олександра Коваль повідомила сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

“Ще трохи - і весь Львів, а разом з ним і вся Україна, порине в приємний, захоплюючий вир книжкового щастя і екстазу. Ми, як організатори, вже 20 років робимо все для того, щоб бодай на чотири дні в окремому місті України створити той ідеальний світ, яким він би мав би бути скрізь і завжди в Україні”, - сказала Коваль.

Відео дня

За її словами, найочікуванішим заходом форуму є книжковий ярмарок, який є найбільшим в Україні і в якому беруть участь практично всі українські видавництва.

“Він порадує тим, що там буде дуже багато нових книжок. На сам лише книжковий конкурс надійшло 408 книжок від 85 видавництв. Конкурс обіцяє бути дуже напруженим. Буде обрано 20 найкращих книжок форуму.

Другою комплексною подією форуму є Міжнародний літературний фестиваль, участь в якому беруть автори й експерти з 23-х країн світу. Всього на форумі буде представлено 362 автори”, - повідомила Коваль.

Також у рамках форуму, зокрема, відбудеться фестиваль “Контекст-2”, що присвячений літературній критиці та журналістиці і який проходитиме за підтримки Фонду Ріната Ахметова “Розвиток України”.

“Ми співпрацюємо з форумом кілька років, підтримували різні проекти видавців. Минулого року ми підтримали проект “Контекст”, спрямований на розвиток культурного менеджменту в царині літератури і книг, а цього року - “Контекст-2”, котрий відбудеться завдяки підтримці фонду і концентрується на культурній журналістиці і критиці”, - сказала керівник програм і проектів Фонду «Розвиток України» Олеся Островська-Люта.

Вона зазначила, що за останні три роки Фонд Ріната Ахметова підтримав понад 200 проектів у різних сферах і помітив, що найцікавіші проекти містять освітні компоненти.

Також відбудеться 9-та Молода республіка поетів, Ніч поезії та музики нон-стоп.

Вже вчетверте в рамках Форуму видавців відбудеться Львівський бібліотечний форум.

Для 8 тис. пенсіонерів, які першими прийдуть на форум, вхід буде безкоштовним, також їм нададуть знижку у 20 грн.

Почесним гостем 20-го Форуму видавців у Львові буде Польща. Польська програма складається з більш ніж 50 подій, зокрема, Зигмунт Батман прочитає лекцію “Невелике доповнення до довгої соціальної історії часу”, відбудеться презентація книжки Данути Валенси “Мрії і таємниці”, круглий стіл “Польща і Україна в останньому десятиріччі” за участі депутата Європарламенту Павела Коваля, презентація книги Кшиштофа Зануссі “Пора вмирати” та демонстрація його фільмів.

У свою чергу директор з корпоративних зв’язків компанії «Київстар» Михайло Шуранов повідомив, що під час форуму буде представлено результати дослідження на тему, які саме книги читають українці.